Om att spara för att sälja

Det händer de flesta som rensar, det vill säga de som går in för att rensa med avsikten att minska på prylarna, att man en dag står där med någonting som är svårt att göra sig av med på grund av ett värde. Hur gör man då?

ATT RENSA DET YTTERSTA LAGRET – DET I SLUTÄNDAN OVÄSENTLIGA

Det är här man hittar de gamla tidskrifterna, de olästa böckerna och de kläder som man inte längre trivs i. Det kan vara en mugg med en text som en gång sågs som riktigt kul, en souvenir som länge påminde om en resa men som med tiden tappat sitt skimmer. Eller varför inte gåvor som man faktiskt aldrig tyckte om.

Det yttersta lagret är alla de materiella saker som det i slutändan faktiskt inte är så svårt att göra sig av med – när man väl beslutat sig för att rensa. Det handlar inte om en viss mängd prylar. För vissa är det kanske 10 procent av allt de äger, för andra är det 90 procent. Det är helt och håller individuellt.

Det som rensas bort i det här lagret är antagligen sådant som hamnar bland soporna eller i bortskänkes-högen.

ATT RENSA SAKER-JAG-GILLAR-MEN-HAR-FÖR-MYCKET-AV LAGRET

Nästa lager är det om jag kallar för saker-jag-gillar-men-har-för-mycket-av. Och det är precis vad det låter som.

Jag gillar gammalt glas. Genom årens lopp har jag också samlat på mig en del glassaker; glasskålar, serveringsskålar eller bara vackra glas. Jag har en särskild förkärlek till grönt glas och det är en kamp att inte bära hem sådant från affärer eller loppisar. Jag gillar glas så pass mycket att jag har en samling av ett visst sorts glas. Inget dyrt, men värdefullt genom att det är glas som jag måste leta efter – och som är något svårt att hitta.

Men trots att jag känner glädje (om man ska utgå från KonMarie-metoden) varje gång jag ser glaset så vet jag att jag faktiskt har … för mycket av det.

Nu är glasföremålen bara ett exempel. Någon annan gillar kanske kameror eller samlarfigurer från filmer. Det kan vara regelrätta samlingar eller bara saker som samlar i hemmet. Det är bara det som en själv känner att en har för mycket.

Jag vill påpekar att jag inte menar att man ska göra sig av med samlingar – jag pratar bara om en kategori av saker som man gillar men känner att man har för mycket av och i slutändan vill minska.

Även om det här lagret kan innehålla saker som en gång kostat pengar, behöver det inte vara så. Det går att glädjas över en femtio kronors glasask från ett loppis lika väl som en vas från svenskt tenn. Det handlar inte om en kostnad, men ett värde. Vad saken är värd för mig.

Att rensa i den här kategorin tenderar att bli ett problem för mig – men inte för att jag inte kan göra mig av med saker-som-jag-gillar utan för att mer jag har varit benägen att vilja sälja dessa än att skänka bort dem. Vilket misstag.

OM ATT SPARA FÖR ATT SÄLJA

MIsstaget? Är det verkligen ett misstag att vilja sälja sina saker?

Absolut inte! Det är inte det jag menar, utan snarare det faktum att man packar ner sakerna i tron på att man kommer att sälja dem – utan att det faktiskt blir av. Jag är just en sådan person. Det är hela flyttkartongen med saker som jag har sparat med tanke på att sälja. Sådant som jag tänker, och har tänkt länge, att jag ska kränga på det där bakluckeloppiset som pågår varje lördag under sommarhalvåret. Och så bär jag upp ännu en kartong på vinden i väntan på just den där lördagen …

Om du har lätt för att sälja, så sälj. Är det en sak som du gillar så finns det säkert någon annan som gillar den också och kan tänka sig att betala för den.

Ytterligare ett problem som kan dyka upp om man spara för att sälja är att man har en tendens att vilja titta i lådan så snart man glömt bort vad den innehållet – och hitta en massa grejer-som-jag-gillar…

SKÄNK ISTÄLLET FÖR ATT SÄLJA

För ett tag sedan såg jag en filmad föreläsning av en minimalist – jag tror att det var Joshua Becker – och han sade något riktigt intressant, dvs:

Om du inte behöver pengarna så skänk bort grejerna.

Så enkelt. Och nej; jag behöver inte pengarna. Är det föremål av ett ringa materiellt värde är det kanske inte meningsfullt att försöka sälja dem. Då kan det vara fint att tänka på att det kan vara mer värt att skänka dem till ett loppis – där vinsten går till ett välgörande ändamål – istället för att spara för att sälja.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s