VARFÖR MINIMALISM

Det kan vara bra att lite då och då fundera över sin resa mot minimalism. Varför gör jag det här, vad är det jag eftersträvar?

Det kan vara särskilt bra att för sådana som är som jag, som tar små steg och rör sig sakta framåt – där resultaten kanske väntar på sig.

Och visst kan det många gånger hända att det som en gång fick en att starta resan inte längre gäller, och vad håller man då fast vid? Är resan längre relevant? Eller kan det ha tillkommit nya mål?

TID

När jag startade resan för några år sedan var TID som jag ville ha mer av. Tiden är fortfarande ett starkt argument för mig. Jag har fortfarande brist på det, både den reella (klocktiden) och känslan för tid – eller snarare av att inte ha tid. Visserligen har det blivit något bättre. Jag har lärt mig att använda min tid på ett annat sätt – och lär mig fortfarande. När det kommer till tid handlar mycket om (eller ja, är det egentligen inte själva kärna i tid?) att byta “god” tid mot “dålig” tid – att göra något kreativt istället för att slösurfa? Det kreativa får en ju sällan, om aldrig, känna ånger, som att tiden slösats bort.

Jag har ett konkret exempel på hur jag “vunnit” tid. Jag pendlar till jobbet. Denna pendlig tar ca 40 minuter och kan fördelas enligt följande alternativ: 

  • 10 minuter promenad till bussen + 30 minuters bussresa,
  • 30 minuters promenad till tåget + 10 minuters tågresa

Numera väljer jag att promenera till tåget – eftersom det ger mig “tid” till motion.

Det här är kanske inte ett det bästa tipset att dela ut – för vilka pendlare är det kan välja mellan buss och tåg och ändå få samma slutsumma i tid? Men om du pendlar med bil i 30 minuter kan detta kanske bytas mot en 40 minuters bussresa – då du också kan ägna tiden åt att jobba med ditt mikroföretag, läsa alla de där böckerna som du aldrig hinner med eller kanske varför inte skriva en själv? 

Anyway. I slutändan tänker jag mig att ändå den tid som jag ska vinna genom minimalism handlar om att jag kan jobba mindre. Men då kommer vi in på ämnet pengar.

PENGAR

Under året som gått sedan jag skrivit mitt förra inlägg fick jag en oväntat hög löneförhöjning, men det är inte bara det som gett mig mer pengar i plånboken. Nej, jag menar inte de fåtal hundralappar som jag drog in genom att sälja lite överblivna prylar. (Dessutom kommer jag inte, i framtiden, få in pengar genom försäljning eftersom jag hellre skänker bort mitt umbärliga än säljer det). Det som gett mig en något bättre ekonomi är att jag inte köper så mycket prylar. Jag skriver något bättre eftersom jag aldrig varit mycket för att bränna pengar på prylar.

Att rensa bland sina saker brukar det oftast leda till att ett stoppa från att skaffa mer. Att kasta får mig att känna en aversion mot prylar. Det blir liksom poänglöst att handla något som jag kanske slänger om ett halvår.

Ok. Jag är inte något fullblodsproffs på att inte handla grejer, men inflödet minskar i en förvånansvärd takt. Det bidrar också till en känsla av frihet.

FRIHET

När jag senast skrev om detta menade jag att just friheten var en av fyra anledningar till att bli minimalist. Med frihet menade jag då mest den från plotter (är dock inte riktigt där ännu), men också den som uppstår genom att man inte behöver köpa allt det där som verkar vara så inne för tillfället. Friheten från att välja en äldre mobiltelefon, friheten i att våga en uniformsliknande garderob. 

Friheten är i högsta grad ett argument – men jag har faktiskt kommit på ytterligare en aspekt till den som jag inte tänkte på under förra året: Friheten i att kunna släppa taget.

SLÄPPA TAGET

Redan för omkring femton år sedan, när jag gjorde den första rensningen av mitt hem ville jag släppa taget om så mycket mer. Jag brukade leka med tanken om vilka fem föremål jag skulle ta med mig från mitt hem om det någonsin blev tal om att tvingas välja. Men det stannade vi denna tankelek.

Jag har alltid haft svårt att släppa taget om de saker som jag en gång skaffat. Det som länge räddade mig från ett överfullt hem är att jag inte skaffade mig så mycket saker. Fast sedan blev jag sambo och sedan skulle vi bygga vårt gemensamma hem…

Men jag lär mig. Och det blir enklare.

Ändå tror jag att jag har svårare än gemene man att släppa taget om saker. Eller jag vet inte. Kanske jämför jag mig bara med fel personer – sådana som min syster som helt tycks sakna sentimentalitet kring prylar?

Nu har jag kommit till en punkt då jag känner att jag vill släppa taget om mina personliga saker. Jag har inget problem med mitt förflutna, med det som en gång varit – förutom att jag tycker att jag inte längre är den personen som jag en gång var. För bara tio år sedan var jag en annan.

Jag känner mig redo att släppa gammalt bagage, gamla drömmar. Vill kunna fokusera på nuet och framtiden. Inte det som har varit och aldrig kommer igen. Livet är för kort för att levas bakåt. 

Det som jag omger mig med ska avspegla den jag är nu, och den jag strävar mot att bli. Och jo, visst kan jag tänka mig att behålla något av det gamla. Ett fåtal minnessaker. Men helst inte mer än vad som ryms i en liten låda.

HÅLLBART LIV

Jo, det stämmer fortfarande; att jag vill leva mer hållbart. Och jag tar små steg, byter buss mot tåg. Köper allt mindre, ger mer till second hand så att andra får möjlighet att köpa något som redan tillverkats, men som fortfarande går bra att använda.

Jag tar små steg när det gäller mat (men är inte den enda som bestämmer i familjen).

Det går alltid att bli ett superproffs på hållbarhet, men just nu tar jag de steg som är enkla att ta, i det här läget är det annat som är viktigare i mitt liv.

ETT MER MINIMALISTISKT HEM

Jo, sedan är det det synliga målet. Det som har att göra med bilden av ett minimalistiskt hem. Visst vill jag ha det också. Men inte bara av estetiska skäl, utan för den tid, frihet, pengar det kommer att ge mig. Ja, det är svårt att undvika att ens mål med minimalismen kommer att avspegla sig i hemmet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s