Om att skänka kläder

En person i min närhet talade med indignation i rösten, irriterad över upplevd otacksamhet; det hade visst kommit fram att kläder som skänktes till flyktingar hade hamnat på soptippen.

En annan arbetar ideellt med att dela ut kläder till flyktingar. Hon suckar i sin tur över det skräp som folk får för sig att skänka bort i tron på att andra ska tacksamt ta emot det; skitiga och trasiga grejer som råttor pissat på och som borde ha kastats i soporna redan på 80-talet.

En tredje som varit involverad i att samla skor till välgörenhet berättade att folk gladeligen skänkt skor som är så nedgångna att inte ens den bästa skomakaren kan få dem hela igen.

Man kan undra om någon på allvar tror att trasiga kläder väcker tacksamhet. Ok om det var ett kvalitetsplagg väl värd att lämnas till en skräddare, men en gammal polyesterskjorta med svettfläckar under armarna? Varför har man överhuvudtaget sparat plagget?

Jag tror inte att de som skänker bra grejer behöver vara orolig för att de ratas och slängs på soptippen. För övrigt tycker jag att man bara ska skänka sådant som man själv skulle kunna tänka sig att bära såvida man inte vuxit ur det, eller kanske bara tröttnat på.

Varför inte rensa bort det som man tröttnat på innan det blir omodernt? På så vis är det ju faktiskt fullt möjligt att det tas emot med tacksamhet och inte slängs på tippen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s