TANKELEK – LEV SOM EN PENSIONÄR

Jag läste en notis i tidningen, en som handlade om pensionärer och kronofogden. Där stod det att allt fler pensionärer tyngs av skulder, och att det ofta beror på att många bär med sig stora lån i pensionärslivet och inte är beredda på lägre inkomster. 

Hur skulle ditt liv se ut om du gick i pension om ett par dagar? 

När det orangea kuvertet kommer, kommer också svaret. Är du beredd på att öppna det, eller slänger du det oöppnat som så många andra? 

Jag öppnar mitt.

OM JAG SKULLE BLI PENSIONÄR IMORGON

Om jag skulle bli pensionär imorgon skulle jag ha 1460 kr kvar efter räkningar & det som jag har budgeterat för mat. För att komma fram till detta har jag räknat bort räkningar som jag vet att jag inte kommer att ha när jag blir pensionär – som t.ex. avgift för fritids för min dotter. Summan tar inte heller hänsyn till privat sparande. Utan i princip bara 51% av min inkomst minus räkningar och mat.

Summa att leka för per månad: 1460kr.

Och detta förutsätter att min sambo betalar hälften av utgifterna för hus+hushåll. Om min sambo inte är med och betalar innebär detta att jag – efter att ha slutat amortera på huset, använda bensin, köpa busskort, sagt upp tidningen, inte stödjer välgörenhet och har sålt torpet – har jag 1747kr kvar. Oj, det är ju mer än om jag delar på hushållsräkningarna? 

Jo, men då betalar jag alltså i princip bara för mobilabonnemang, utgifter som hör ihop med huset (exklusive underhåll) och mat. Men om jag skulle vilja ha ett busskort? Om jag skulle vilja resa? Om jag vill köpa presenter till min dotter och eventuella barnbarn? Om jag blir sjuk och behöver mediciner?

OM ATT GÖRA EN BUDGET

Jag är en sådan som har gjort budget så länge jag kan minnas. Jag tror att jag har fått det efter min mor som höll koll på inkomster och utgifter när jag var barn. Visste precis vart pengarna gick. Själv håller jag koll – för att ha koll. 

Jag har alltid varit mer en spara än en slösa. Men det förutsätter att jag vet hur mycket jag har till “övriga utgifter” varje månad, efter mat, räkningar och sparande. Men det betyder också att jag enkelt kan se hur ekonomin skulle se ut om jag gick ner i arbetstid, eller gick i pension.

VARFÖR DENNA TANKELEK?

Från början tänkte jag göra det här till en utmaning: lev som en pensionär under en månad. Alltså att endast använda den summan av pengar som man har över om inkomsterna halveras från den ena dagen till den andra. Men det tappade lite av sin poäng då jag redan har en utmaning om ett köpfritt kvartal. Jag ska ju liksom ändå inte köpa något.

Det som är givande med att fundera över hur livet skulle se ut om jag blev pensionär imorgon är att det tvingar mig att bli uppmärksam på utgifterna. Vad är det som tyngder budgeten? Handlar det om stora utgifter i samband med hus, eller andra stora skulder? Man får också upp ögonen för det där med att pensionssparande. För visst vill vi väl ha ett liv efter arbetslivet också?

Det ger mig också ett svar på vad jag behöver göra för att få en mer optimistisk ekonomi. I dagsläget tvivlar jag på att jag skulle fortsätta att bo kvar i huset vi nu bor i. Det fungerar för en familj och för våra nuvarande inkomster. Även om det är stort så finns det nog de som betalar ännu mer för hus än vi. Men som pensionär – nej jag skulle nog sälja och köpa något mindre. Både för att få ner kostnader kring el och värme, men också kostnader kring underhåll.

Hur skulle ditt liv se ut om dina inkomster halverades imorgon?

(Jag hoppas att du klarar det.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s