OM MÅL, OCH OM ETT KÖPFRITT KVARTAL

Jag vaknar långsamt, kryper fram ur min tillvaro av underbart lugn. En julledighet lång som en halv sommarsemester. Eller sommarlov. Jo, det kändes just så där som ett lov brukade kännas. Helt befriad från måsten och krav. Lata dagar på soffan, under en bok eller en surfplatta.

Baravara: nutidens lyx.

Eller lyx för mig? Jag har ju en tendens att skaffa mig en hel del mål att beta av. Både sådana som hör ihop med den här bloggen, men också mer personliga. Det roliga i det här sammanhanget är att det här är version 2 av det här blogginlägget – i version 1 menade jag att jag inte hade några mål för 2020. Tanken var då att bara fortsätta på den redan inslagna vägen. Men bara ett par veckor senare har jag en bunt med mål.

Jag ska däremot inte redogöra för dem alla i ett enda inlägg, utan ta dem när de blir aktuella. Och förhoppningsvis samla dem i slutet av året. Vissa av målen är mer utmaningar som kan/ska klaras av under en begränsad tidsperiod. Som ett köpfritt kvartal.

KÖPFRITT KVARTAL

Det där med köpfritt är inte helt nytt för mig. Jag hade ett köpfritt halvår för omkring tio år sedan. Jag minns att jag en dag blev trött på att komma hem med … saker. Och jag minns att det som utlöste det hela var en fin glaskanna som jag hade köpt på loppis. En sådan där som kunde användas till såser. Mer precist efterrättssåser, som exempelvis en hallonsås som passar så bra med chokladkaka.

Ja, ni hör.

När jag kom hem med den där kannan – som jag fortfarande äger – insåg jag att jag liksom sålt kannan till mig själv med idén om vad den kunde användas till. Eller mer en fantasi om vad den kunde användas till. För jag har till dags dato inte använt den till hemmagjord hallonsås …

Jag vill minnas att mitt köpfria halvår gick bra. Men som sagt, det var en hel del år sedan och jag reflekterade nog inte så mycket över det då.

VARFÖR KÖPFRITT?

Att jag väljer att ha en period köpfritt (januari – mars) beror på det mål jag satte upp i augusti förra året – att endast köpa ett visst antal föremål . Jag ska skriva mer om hur det går med utmaning vid ett annat tillfälle, men jag kan redan nu säga att den har varit väldigt bra. Den har både hindrat mig från att köpa vissa saker, men fått mig också att handla sådant som jag behöver. Men nu har jag alltså inte så mycket kvar att handla om jag ska hålla mig till 18 föremål, så…

KÖPFRITT JANUARI

Jag har snart haft min första köpfria månad, och inte bara klarat det utan också upptäckt en fördel som jag inte har tänkt på: jag vinner tid.

Jag kan fortfarande komma på saker som jag borde köpa – häromveckan slog det mig att jag ”behöver” lavendelolja – men just som jag skulle börja leta efter det på Internet kom jag på att jag hade köpfritt. Och alltså sparade jag tid på att inte sätta mig och surfa efter detta. Bra va?

Jag har inte heller känt att jag försakat något – för egentligen behöver jag inget. Inte just nu i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s