OM ATT BEGRÄNSA SINA INKÖP TILL ETT VISST ANTAL

Jag har länge funderat på att införa någon form av köprestriktion – det vill säga ett sätt att minska mina inköp – men har haft svårt att komma på något som skulle passa. Visst har jag infört en och en annan köpfri månad, men jag tycker inte riktigt att det räcker. Inte heller är jag villig att införa ett helt köpfritt år – eftersom jag bl.a. håller på att bygga upp en kapsel-garderob och vill kunna köpa ett nytt kvalitetsplagg för att byta ut de plagg som jag inte känner mig riktigt bekväm med. Vi håller dessutom på att renovera torpet (lite smått) samt har lite kvar att göra på vårt hus. Om jag i det här läget skulle införa ett köpfritt år skulle det innebära att jag var tvungen att ha en massa undantag – vilket jag tror medför att man tappar vitsen med detta köpfria.

OM ATT KÖPA ETT VISST ANTAL PERSONLIGA FÖREMÅL

För inte så länge sedan – faktiskt nästan bara någon ynka vecka – hittade jag den australiensiska bloggaren/vloggaren asmallwardrobe.com – som har som mål för 2019 att endast köpa 20 personliga föremål.

Hm, varför har jag inte kommit att tänka på det själv? Kan man införa en att-rensa-mål så varför inte ett mål som begränsar det antal föremål som man släpper in i sitt liv?

Alltså. Det här känns så rätt att jag har bestämt mig för att slå till – och det redan från september. 

Så jag väljer att bl.a begränsa inköp av personliga föremål. Och vad menas då med personliga föremål? 

VAD SOM RÄKNAS SOM PERSONLIGA FÖREMÅL

För mig innebär personliga föremål bl.a det som innefattas i en garderob, hud- och hårvård som inte är det mest nödvändiga (som t.ex. schampo, tvål eller hudcreme), saker som roar mig (böcker, tidskrifter) och prydnadsföremål (såsom doftljus eller blomkrukor – något annat köper jag så sällan ändå). Ja, det här är bara några exempel men jag hoppas att ni får åtminstone en liten aning om vad jag pratar om.

OM ANTALET FÖREMÅL

Fast sedan är det ju det där med antal… Lika svårt som att säga vilket som är det exakta antalet som ska rensa ut, för att det ska resultera i ett mer minimalistisk hem, är det givetvis svårt att säga vilket antal som jag kommer att se som nödvändigt att köpa. Det ”roliga” är att jag inte har den blekaste aning om hur mycket det är som kommer in i vårt hus via mig. Vad är det som jag brukar handla? För visst använder jag mina pengar…

Asmallwardrobe har som mål att begränsa sina personliga inköp under 2019 till 20 föremål. Jag ska inte svära på det, eftersom jag inte riktigt minns, men jag tror att hon utgick från en önskelista, och visste alltså på ett ungefär vad hon skulle komma att behöva.

Det som jag redan nu tror mig behöva/vilja-ha är en till omgång träningskläder, några nya plagg i min underklädesgarderob, en varm vinterjacka om det blir riktigt kallt i vinter. Jag behöver också två svarta tröjor och ett par nya svarta byxor. Nästa sommar kommer jag att behöva/vilja-ha två nya sommarklänningar. Så hur mycket är vi uppe i nu? Elva plagg? Eller ska vi säga tolv så att jag vet att jag kan köpa ett plagg per månad. Nej, jag tror faktiskt att jag ska köra på arton. Så att jag kan handla 1,5 föremål per månad. För det kan ju hända attt jag behöver köpa något som inte är ett plagg.

Jag tror att arton föremål kan bli bra. Dels har jag utrymme att handla det som jag tror mig behöva, men det blir också en restriktion där jag antagligen tvingas välja.

OCH DET OPERSONLIGA?

Ja, sedan har vi det där som är opersonligt. Här har vi t.ex. allt som jag handlar till min dotter, eller kanske de saker som vi behöver/vill-ha till vårt hus. Hur ska jag förhålla mig till det?

Jag har en dotter som växer. Hon kommer inte bara behöva nya kläder, utan kanske till och med en ny garderob beroende på hur hon kommer att dra ut på längden. Det enklaste vore att säga att jag helt enkelt får handla kläder åt henne efter behov, men det fungerar nog inte… Det finns ju en liten risk att jag börjar handla utan urskillning… (det har ju hänt).

Just nu behöver hon bara ytterkläder inför höst och vinter; varm höstjacka, överdragsbyxor, ny vintermössa, vinterstövlar (tror jag). Det är möjligt att hon behöver ett underställ och nya vantar. Där är vi upp i sju klädesplagg. Jag tror att jag säger tio plagg för att inte börja handla onödigheter, kanske ytterligare tio till nästa sommar. Så: tjugo plagg? Skulle min dotter dra ut på längden så får jag omvärdera antalet. 

Därefter har vi födelsedagar och jul, och så var det ju påskharen och kanske något annat. Räcker det med femton presenter/småsaker under ett helt år? Och om det inte räcker, ska jag i så fall räkna av det från de andra kategorierna, dvs. det som jag tillåter mig att köpa till mig själv? Ska vi säga så?

(Alla andra får helt enkelt räkna med upplevelser till present. Och presenter till andra barn – alltså de kalas min dotter kommer att gå på – får räknas utanför.)

Jag tänker också att jag får handla max fem saker till vårt hushåll. Jag tror mig veta att vi snart kommer att behöva en ny tvättmaskin. Köper jag något utöver det så får jag ta från min personliga pott. (Just nu känns det som att jag gjort slut på min personliga pott för länge sedan…)

Jag kommer dock att tillåta mig att handla sådant som krävs för renovering av torpet – eftersom bräder och målarfärg knappast kan se som nöjesköp – och jag har en deadline då jag vill att torpet ska vara renoverat.

OM DET OFÖRUTSEDDA

Inget av det här är skrivet i sten. Givetvis kan det komma några helt oförutsedda saker som kastar omkull hela min utmaning, men jag går in i detta med föresatsen att lyckas. Men vi får se, en utmaning är en utmaning och i september 2020 får vi alltså se hur det gick. Kanske också tidigare eftersom jag tror att jag måste hålla koll på mina inköp här. Inte så att jag nödvändigtvis skriver ett inlägg så snart jag handlar ett par strumpor, men bara för att ha lite koll.

Sedan är det sant att det här är ett beslut från en dag till en annan. Det är möjligt att jag upptäcker att jag inte riktigt tänkt igenom det här ordentligt och måste revidera min plan. Men den dagen, den sorgen.

Så: jag kör från första september.

En reaktion till “OM ATT BEGRÄNSA SINA INKÖP TILL ETT VISST ANTAL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s