RENSA I SJÄLVBILD – NEJ JAG ÄR INTE ODLINGSINTRESSERAD

Vid den här tiden på året, redan åratal innan jag köpte torp eller hus, ägnade jag varje ledig stund åt att bläddra i böcker eller tidskrifter om trädgård. Jag drömde mig bort, rejält. Blev nästan sjuk av längtan efter en egen plätt att odla på. Både blommor och grönsaker.

Inte bara det – det hör till en av mina stora drömmar att odla grönsaker på de 1800 kvadrat* som krävs för att vara självförsörjande. Tänk dessa fruktträd, bärbuskar och grönsaksbäddar – att bara gå ut och plocka den mat som ska fylla mig med energi.

Och sedan, när jag väl köpte både torp och strax därpå ett hus så… eh, blev det inget av det där.

ENERGIN SOM KRÄVS FÖR ATT ODLA

Ja, efter att ha skaffat möjligheten att odla blev det alltså inget av… Jo, jag försökte. Men redan första året på torpet insåg jag att man faktiskt behöver vara där och ta hand om odlingar om de ska producera något mer avancerat än potatis. Det första året hemma i huset insåg jag att anledningen till att grannen hade stålnät kring sitt grönsaksland var för att stänga ute rådjuren.

Det andra året insåg jag var det där grälet om mördarsniglar handlande om.

Summan är att under alla de sex åren som vi bott i huset har jag inte alls kunnat skörda vad de där drömmarna sådde.

RENSA I SJÄLVBILD – NEJ JAG ÄR INTE ODLINGSINTRESSERAD

Att odla tar tid, det tar energi och ork. Det där som man betraktar hos andra, och tänker växter liksom av sig självt, kräver omvårdnad. Och tid som jag inte har att ge.

Så i år väljer jag att rensa inte bara inomhus bland mina prylar, utan också i min självbild:

 • Jag är inte tillräckligt trädgårdsintresserad för att lyckas med odling.
 • Jag har vare sig tid eller energi att sköta om en grönsaksodling

Så jag kommer inte att sätta ett endaste litet frö vars död kommer att göra mig nedslagen. Inte heller kommer jag att köpa plantor som några rådjur – som upptäcker att någon glömt att stänga grinden till grönsakslandet – får som skrovmål.

SKÖTA OM DET SOM FINNS

Istället för att drömma stort kommer jag att backa, sköta om det som redan finns. Så jag grävde ner det körsbärsträd som stått jordslagen under vintern. Jag har också flyttat de blåbärsbuskar som inte trivs nära syrenen – eller om det nu är jorden som är fel.

Och så kommer jag att sköta om de paprikaplantor som min dotter sått – helt utan min vetskap. För jo, en dag så tittade de fram i krukan där växter mynta. Ogräs tänkte jag, hur har de hittat hit? Men jag hann inte rycka bort dem innan min dotter stolt berättade att det var hennes paprikaodling – hon hade helt sonika stoppat ner de frön som hon hittat i en paprika.  

*Jag är inte helt säker på siffran…

2 kommentarer på “RENSA I SJÄLVBILD – NEJ JAG ÄR INTE ODLINGSINTRESSERAD

 1. Jag tänker ofta att jag inte orkar heller, men så slutar det med att jag bryr mig så mycket om det att jag gör det ändå. Kan liksom inte låta bli. Tänker att det är rätt då. Så står man där och knyter upp tomatplantorna som blivit alldeles för stora och fipplar med glasdörrarna för att det ska vara perfekt temp för dom, haha.

  Gilla

  1. Än så länge har jag inte ångrat mitt beslut, men när det är klart… det luktar ju så gott om fingrarna när man rör vid tomatplantor…

   Lycka till med odlingarna!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s