NY UTMANING: RENSA PERSONLIGA FÖREMÅL

De personliga föremålen; de som hör ihop med mina minnen, det särskilt utvalda. Det som är jag. Var – åtminstone en gång i tiden. 

Till kategorin personliga föremål hör också det som används till vardags; kläder, böcker, dvd-filmer. Men det är också allt det där andra som inte skulle finnas i huset om det inte vore för mig. Som ingen annan riktigt bryr sig om – eller har med att göra. Det är jag som har dragit hit det, och det bör vara jag som rensar ut det.

UTMANING NOVEMBER 2019 – NOVEMBER 2020

Min nya utmaning handlar alltså om att rensa bland det personliga. 

Jag har ingen känsla för hur mycket saker det handlar om. Vilket antal, alltså. Men det är nog till en övervägande del sådant som består av papper i någon form. Böcker, anteckningsböcker, dagböcker, brev, fotografier, “viktiga” papper. Och en massa annat som tillhör kategorin, eller ligger nära. Därtill är det småsaker – vad nu allt detta kan tänkas bestå av. 

En gång i tiden fick jag för mig att jag skulle samla på broscher – så det finns nog några sådana uppe på vinden. Jag är svag för grejer av gammalt glas – men varför ligger delar av dessa då nedpackade på vinden? Eller pärlhalsbanden, varför ligger de där?

Vinden, vinden. Om saker är viktiga för en varför hamnar de då på vinden?

Nå, jag tänker mig att den nya utmaningen ska pågå under ett år. Jag rensar ju vanligtvis långsamt, behöver gå igenom samma kategorier ett flertal gånger. I januari förra året rensade jag bland mina brev, då behöll jag några som överraskade mig – men kanske är det dags att göra mig av med dessa under denna omgång? Kanske är jag redo för att släppa taget om någon dagbok som jag ändå aldrig återvänder till?

Jo, att rensa innebär att man får starkare rensningsmuskler, det blir liksom lättare att ge upp något för varje omgång. Och jag tänker att jag nu kommer att gå igenom det personliga så behöver jag några omgångar. Så ett år blir bra. Och det finns inget som säger att det inte får gå snabbare.

OM ANTALET SAKER

Jag vill ha ett hanterligt antal personliga saker. Jag vill ha överblick. 

För mig är det omöjligt att säga hur mycket personliga saker jag har, därför kan jag inte heller säga ett exakt antal som jag måste rensa bort. Så den här gången tar jag en annan väg.

I sovrummet hos oss står ett gammalt arkivskåp. Ett mastodontstycke i ek med jalusidörrar. Vi kan också kalla den för giljotinen – för tappar man greppet om dörrarna är det bäst att inte ha några fingrar eller tår emellan. 

Jag ropade in skåpet på en auktion för inte så länge sedan, tanken var att den skulle stå bredvid ett annat arkivskåp hemma hos oss – men jag missade visst att det var så mycket större (mäter ca 190 cm på höjden). Efter att ha stått nere i köket som ett pysselskåp åt min dotter släpade vi upp den till sovrummet för några veckor sedan. Jag tänkte att jag skulle delvis kunna använda den som garderob – jag viker ju ändå mina stickade tröjor. Efter att ha ställt in några anteckningsböcker, och någon dagbok, insåg jag att den också kan användas till det: att förvara det personliga. 

Så det blir mitt mål; att mina personliga tillbehör ska få plats i detta skåp. 

OM VAD JAG VILL MED UTMANINGEN

I slutändan handlar det om att jag ska lära mig att släppa taget. 

Ibland känner jag att det är alldeles för mycket saker som jag hållit fast vid långt efter att de egentligen slutat vara intressanta. Det handlar inte bara om föremål, utan mentala grejer. Projekt, liknande. 

Jag behöver lära mig att släppa taget om det som inte längre är giltigt – för mig.

Nej, jag vet inte om det kommer att hjälpa mig att förändra mitt liv genom att jag rensar bort grejer på vinden som jag ändå inte kommer ihåg att jag äger. Men varför inte prova? Jag har ju trots allt sparat grejerna på vinden av någon anledning.

UNDANTAGET

Jo, det finns ett undantag och det är böcker. Jag läser om favoritböcker. Vill ha kvar dessa för att bläddra i. Tycker inte heller att böcker är betungande att äga. Visst, det kan hända att jag ser igenom bokhyllorna ännu en gång – men jag kommer inte att tvinga mig att rensa bort allt i bokväg. Kanske inte heller de dvd-filmer som inte erbjuds hos streaming-tjänsterna.

Jag tänker mig inte heller att mina ytterkläder behöver nödvändigtvis få plats där. Med ytterkläder för fyra årstider kan de lätt bli skrymmande.

Kanske kommer jag på något annat undantag, men det får tiden visa. Nu börjar jag rensa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s