FYRA ANLEDNINGAR TILL ATT BLI MINIMALIST

 

Mina 4 anledningar till att bli minimalist

Det finns en uppsjö av svar, av argument varför minimalismen är bra. Varför det är mödan värt att rensa bland sina saker. 

Det kan var bara att veta varför man väljer minimalismen som en livsstil. Varför man ger upp sina (överblivna) ägodelar. Om inte annat än för sig själv.

Jag har själv kommit fram till vilka som är mina främsta anledningar, de viktigast där fyra. Och många går igen i varandra.

Dessa fyra gör inga anspråk på att vara heltäckande, det är bara de som lockar mig mest.

REELL TID, OCH KÄNSLAN FÖR TID

Tid. Bara att förvalta enligt bästa förmåga. De där 60 minuterna på en timme, 24 timmarna på ett dygn. Våra antal år och dagar skiljer sig åt – beroende på hur nära döden vi är – men likväl består ett dygn av 24 timmar, en timme av 60 minuter.

Jag är usel på att förvalta min tid. Jag lider av tidsoförmåga, av kronisk tidsbrist. Jag kan inte säga säkert när det började, bara att jag har haft åkomman i åratal. Och känslan är konstant vare sig kin kalender är fullbokad eller om jag har luckor i den.

Så. Av alla de anledningar som man kan tänkas ha för att införa en mer minimalistisk livsstil är – för mig – tid.

Att handla saker tar tid. Att jobba för att ha pengar att handla för tar ännu mer tid. Att ta hand om ägodelar tar tid. Dessutom kan ägodelar väcka en känsla av tidsbrist, som exempelvis olästa böcker:

“Jag borde verkligen läsa den där boken, men när ska jag få tid?”

Aldrig. Det kommer aldrig att finnas tid till att läsa den där boken. Den är inte intressant nog för att man ska ta sig tid. Bort med boken och bort med det dåliga samvetet – och känslan av att inte ha tid.

Det finns också en reell tidsbrist. Den där som kommer sig av att viktig tid används till onödigt plockande. Vi plockar, flyttar omkring på saker eftersom förvaringsutrymmen är fulla. Saker hamnar fel, vi letar efter dem. Glömmer bort dem och köper nytt. Galet.

PENGAR

Det finns minimalister som börjat sin bana av nödvändighet. Av att inte ha pengar. Att ha levt över sina tillgångar. Jag är tacksam över att jag inte är där, men också tacksam över att det finns pengar att hämta i minimalismen.

Det mest uppenbara sättet att som minimalismen blir liktydigt med pengar är att man inte längre handlar av ren slentrian. Har du koll på vilka summor som kan gå åt till detta? Har du någonsin blivit överraskad av hur lite pengar du har på ditt bankkonto – tänkt att något måste vara fel:

“Men jag har ju inte handlat något. Hur kan det vara så här lite pengar kvar?!”

Minimalismen handlar inte om att sluta konsumera helt och hållet. Däremot så kan den föra med sig en större medveten om vad, och när, man konsumerar. Jag har själv genom att rensa fått upp ögonen för hur onödiga vissa prylar är, och blivit mer återhållsam i min konsumtion.

När det kommer till pengar så kan det finnas en del att hämta i alla de saker som man rensar bort. Själv är jag dåligt på att sälja, ger helst bort allt eftersom det är minst möda. Hittills har jag kanske inte heller rensat bort stora, dyrare, saker. Det kan hända att också jag kommer att sälja om något visar sig svårt att göra sig av med utan att ta betalt.

Sist, men inte minst, finns det tid att hämta genom den ekonomiska vinst minimalismen för med sig. Om man minskar sina utgifter är det faktiskt möjligt att arbeta mindre och få mer fritid.

FRIHET

Att ha pengar ger frihet, att ha tid är frihet. Frihet är också att befrias från det plotter som omger en, att slippa ta hand om ägodelar. Frihet är också att slippa den (ibland) mentala hinderbanan som man måste ta sig igenom för att göra det som man verkligen vill. (mental hinderbana kan bestå av projekt eller vad som helst som tycker att man ska göra istället för att ligga på soffan och läsa en god bok.)

Men frihet handlar också om krav. Att befria sig från uppvisnings-kulturen som vi lever i. Att ha viktigare saker för sig än att gå omkring och åtrå det materiella. (som ändå har en tendens att i slutändan samlas i en hög av plotter)

HÅLLBART LIV

När man befinner sig mitt i utbudet i detta konsumtionssamhälle är det lätt att tro att vår planet har oändliga resurser. Vilket inte är fallet.

Att leva materiellt hållbart är att ha ett framtidsperspektiv, att tänka längre än månader eller år. Det är att ta hänsyn – för visst vill väl alla att också våra barn och barnbarn ska kunna njuta av planetens resurser? Med minimalismen följer en mer medveten konsumtion, kanske också andra typer av mat- och resvanor. Beroende på hur man förvaltar sin minimalism kan följden bli ett ekonomiskt hållbart liv. Ett där pengarna räcker inte bara till pensionen, men också genom den.

Även om man skulle kunna ge fler exempel på hur minimalism och hållbarhet går ihop avslutar jag med denna: livskvalite och hälsa. Att skala av det onödiga, att minska antalet projekt och måsten minskar också stressen.

Jag ger inga löften om att minimalismen kommer att förändra ditt liv. Jag är själv bara i början av resan. Men jag tror att det i slutändan – när allt fysiskt och psykiskt plotter är borta – är enklare att skapa sig ett liv med mer kvalité.

Så. Här i början av min resa är det alltså dessa fyra anledningar som är de viktigaste. Det är möjligt att jag kommer att revidera detta under tidens gång. Att jag kanske finner något annat som var så mycket viktigare. Eller att jag upptäcker att det inte alls blev som jag trodde. Men det får tiden visa.

Quote Henry David Thoreau

 

 

En reaktion till “FYRA ANLEDNINGAR TILL ATT BLI MINIMALIST

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s