ATT LEKA MED TANKEN OM ATT BO MINDRE

För några veckor sedan gick jag och min sambo för att titta på ett hus som var till salu. Det var ett litet ett med mycket potential och stort behov av renovering. Och jag menar verkligen stort behov av renovering – det enda som, med lite tur, skulle ha fått stå orört är stommen och eventuellt också taket.

Vi gick från att hitta objektet på Hemnet en onsdag, till att ta oss en titt på torsdag och att börja buda måndagen därpå. Helt utan att ha letat efter hus först. Det var kanske också därför som vi hoppade av budgivningen (i tid?) bara tre-fyra tiotusenlappar innan affären gick igenom.

Jo, huset hade potential (det skulle ha blivit så fint) men det hade också en friskrivningsklausul – och en friskrivningsklausul är ett säkert tecken på framtida jobb.

Hursomhelst. Min tanke är inte att skriva om hus och renoveringar, utan de tankar som huset i sig väckte.

Det var litet, bo- och biytan var tillsammans 30 kvm mindre än ett av planen i vårt fyraplanshus (källare, våning 1, våning 2, vind – allt med full ståhöjd). Om vi hade flyttat till huset (vilket var ett av tre alternativ) hade vi fått minimera antalet grejer. Rejält.

Jo, jag lekte med tanken om att vi skulle flytta till huset, istället för att renovera och sälja alternativt hyra ut. Och när jag gjorde det funderade jag också över vilka av våra möbler som skulle få följa med vid en eventuell flytt. Det skulle ha blivit en bråkdel av möblerna. Knappt några pryttlar.

I tankeleken var det förvånansvärt enkelt att välja ut saker att behålla. Men är det på grund av att det är en tankelek där jag inte riskerar något, eller för att jag är redo att göra mig av med merparten av våra saker?

Vad svaret är vet jag inte, däremot inser jag nyttan av liknande tankelekar. Och det handlar inte bara om att man i tanken väljer ut ett fåtal av sina möbler och saker, utan kanske också vilka funktioner i ett hus som är viktiga. Om du började med ett tomt ark, vilka rum skulle du välja att behålla? En stor tvättstuga, ett litet bibliotek? Arbetsrum, uthyrningsdel eller kanske delat barnrum?

Själv har jag just insett att anledningen till att vi aldrig tycks behålla vårt hus fint och städat är på grund av att vi bor för stort. Och det handlar inte om att vi inte orkar städa, utan det där som nöter på en i vardagen: saker som vandrar. Prylarna som hör hemma på ett annat våningsplan, de som man inte går iväg med just nu utan lägger på hög. För att ta med nästa gång man går upp på vinden, ner i källaren. Från köket på nedervåningen till barnrummet på nästa våning och ner igen till tv-rummet.

Så, nu efter att ha bott stort, vill jag bo litet. Eller mindre. Så där att man får kontroll. Kanske med en tvättmaskin i badrummet – åtkomligt och fint. Med ett vardagsrum istället för två (som idag). Och så pass små rum att man får in det väsentliga, om ens det.

(Ack ja, varför, varför fortsatte vi inte att buda på det där huset med så mycket potential till att tvingas göra oss av med 90% av våra saker..?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s