OM ATT RENSA 100 SAKER UNDER EN DAG

Det finns en utmaning – hos Be More With Less– som går ut på att rensa ut 100 saker under mindre än en timme. Med utmaningen följer en tipslista på områden att gå igenom – som t.ex. att rensa ut 10 saker ur bilen, vilket får mig att tänka på att det finns skillnader i amerikansk kontra en svensk kontext; jag tänker liksom att amerikaner är mer benägna än svenskar på att ha en massa grejer (bra-att-ha-saker?) i bilen. Jag tvivlar på att jag skulle kunna hitta tio saker i vår bil som jag glatt kunde slänga i soptunnan eller skänka bort. 

Men tanken med att göra en räd och rensa bort grejer i en fasligt takt är ju intressant, liksom bara tanken om att rensa ett visst antal föremål under en dag. (Ja, jag är ju svag för sådana utmaningar).

Hursomhelst så gjorde jag detta förrförra helgen. 

När jag vaknade den lördagsmorgonen hade jag inte som plan att rensa bort 100 saker. Planen var helt enkelt att städa huset. Vi hade varit bortresta flera helger på rad, haft långa dagar och trötta kvällar – och huset såg ut därefter. 

ATT RENSA BORT 5 SAKER NÄR DU STÄDAR ETT OMRÅDE

När jag i vanliga fall städar ett område brukar jag tänka att jag ska rensa bort fem saker från just det området. Det kan vara att jag börjar plocka undan på ytorna i köket och tänker att när jag är klar så ska allt inte bara hamna på rätt ställe – utan jag ska också ha rensat bort fem saker. 

Och det brukar gå vägen. Jag antar att det handlar om att jag ser på saker på ett annorlunda sätt när jag inte bara ska fundera på var dess “rätta hem” är, utan också funderar på om saken i sig är nödvändig att äga. Ibland har det hänt att jag – när jag lägger undan en sak på dess rätta plats t.ex. i källaren – hittar en grej där och då väljer att räkna denna till de fem som ska ut – men det är ok. Bara fem grejer försvinner.

VARFÖR JAG RENSAR BORT 100 SAKER UNDER EN DAG

Så. Att rensa bort 100 saker var inget jag planerade när jag klev upp den morgonen. Det var mer en tanke om att rensa bort fem saker, eller kanske tio. Vilket jag också gjorde. Sedan fick jag ihop det till omkring tjugo. Den som läst bloggen vet att jag har en utmaning – där jag ska rensa bort 2019 saker under detta år – och för att nå mitt mål insåg att jag måste lägga på ett kol. Så slog det mig bara: jag ser till att rensa bort 100 saker under dagen. Inte för att jag på förhand visste om det kunde vara möjligt – kanske inte – men sagt och gjort. Jag började, och jag gjorde det. Eller nja, jag gjorde det nästan. Under lördagen rensade jag bort 97 saker, och de resterande tre den följande söndagen.

TILLVÄGAGÅNGSSÄTT – ELLER TIPS – HUR RENSA 100 SAKER?

Så hur gör man?

Eftersom jag ändå hängde ut kläder på vädring, sådana som hamnat på skrivbordsstolen, slog det mig att jag likaväl kunde ta en titt i skrivbordslådan. Eftersom skrivbordet står i sovrummet så kan jag ta en titt runt omkring. Och så fortsatte det. 

Varje sak som hamnat på fel ställe studerades med kritisk blick, skulle saken sedan behållas och återbördas till sin rätta plats så tog jag mig en titt på platsen. Låg det något där som inte ska göra det, och hur ställer jag mig till just den saken. Kanske kunde man beskriva den som en slags snöbolls-metod? 

Visst, det tar betydligt längre tid att städa hela huset när man gör på det här sättet, men det finns ju en liten förhoppning om att man i framtiden inte behöver plocka lika mycket..?

Och den kritiska blicken?
Den handlar egentligen bara om tre frågor:

  1. Är det nödvändigt att behålla detta?
  2. Finns det något som kan ersätta detta?
  3. Vill jag plocka med denna grej ännu en gång?

Sedan kan man också använda sig av andra strategier, t.ex. Konmari-metoden då man frågar sig om saker man håller i gnistrar av glädje. Själv brukar jag inte använda den frågan. Detta eftersom det är så pass få saker som verkligen får mig att känna glädje – jag skulle i princip behöva slänga 90% av mina prylar om jag utgick från glädje … fast det kanske vore något att tänka på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s