5 KATEGORIER ATT RENSA

Jo, jag kommer att klara av mitt mål att rensa bort 2019 föremål under 2019. Vi befinner ju oss i början av september och jag har passerat 1700-strecket. Så jag är helt förvissad om det, för det har ju inte varit svårt att rensa. Inte på allvar.

I förstone hade jag som tanke att skriva en halvvägsrapport, men sommaren kom i vägen och tiden gick. Så jag får helt enkelt skriva om de vad jag rensat – vilka områden – i slutet av året. Eller varför inte när jag når målet? För det är inte bara så att jag tror att jag klarar målet jag tror visst att jag kommer att klara det innan året är slut. Och visst har jag redan lärt mig ett och ett annat om att rensa…

Hursomhelst.

Det finns tillräckligt många listor – av saker att rensa bort – för att också jag skulle vilja lägga ytterligare en på högen. Istället vill jag skriva om fem övergripande kategorier, dvs: det överflödiga, det förflutna jaget, mitt framtida jag, det glädjefulla och det ekonomiska.  

Så, detta är vad jag hittills har upptäckt:

KATEGORI 1: DET ÖVERFLÖDIGA

I förstone hade jag tänkt kalla denna kategori för skräpet, men riktigt så illa behöver det inte vara. Snarare handlar det om sådant som använts färdigt. De där kläderna som burits och slitits, böckerna som inte var helt dåliga men inte heller värda en omläsning. Tidskrifter, musik och filmer som man tröttnat på. Pyntet och prylarna. Felköpen och dubbletterna.

De överflödiga är det där som har varken emotionell eller ekonomiskt värde. Skulle de en gång haft ett större ekonomiskt värde så har de betalat av sig flera gånger om. Eller så har man helt enkelt hållit fast vid föremålet så länge att man inte längre tänker på det utifrån värdet.

Det är antagligen här de flesta som rensar börjar. Det här ju trots allt den enklaste kategorin att rensa sig igenom. Det är möjligt att några slutar, och det beror ju helt och hållet på vad målet med rensningen är.

KATEGORI 2: DET FÖRFLUTNA

De prylar som hör till denna kategori kan i vara samma typ av saker som i den föregående, men med skillnaden att det finns ett visst emotionellt värde. Det kan handla om en möbel som köptes till den första lägenheten, plagget som bars när man träffade mannen/kvinnan i sitt liv. Kurslitteratur från en utbildning som var väldigt intressant, men så valde man att jobba med annat… Det kan vara foton eller brev (ja, jag är så gammal att jag har fått handskrivna brev) från människor – kanske till och med människor som man endast minns genom de foton och brev man har.

Själv har jag svårt att släppa den där klargula kaffekoppen, den med ett mönster av rosor, som jag köpte när jag fortfarande bodde hemma och l-ä-n-g-t-a-d-e så efter att flytta till något eget. Det klargula har numera blekts helt och det finns endast en vag aning av ett tidigare blommönster. Det lustiga är att jag aldrig riktigt tyckt om koppen. Den var billigt i inköp och gav ett löfte om en egen lägenhet – och antagligen är det just för att den hängt med i tjugo år som jag håller (än så länge) fast vid den. (Egentligen är det ju helt fantastiskt hur vissa saker håller år in och år ut.)

Jag kanske inte ska gå så långt som att kalla prylarna i denna nivå för barlast, men det finns ju en risk att hemmet fylls av föremål som snarare för tankarna till det som varit snarare än det som kan bli… 

Inget av det som jag hittills rensat bort i den här kategorin är sådant som jag sedermera ångrat att jag lät försvinna. Tvärtom. Jag känner bara lättnad – till och med så pass att jag ser fram emot mitt nästa varv med föremålen inom denna kategori.  

KATEGORI 3: MITT FRAMTIDA JAG

Har du någon gång hållit i något och sett – för ditt inre öga – hur ditt framtida jag liksom uppnår perfektion genom detta? Ett klädesplagg som gör skillnaden mellan en magisk kväll eller ordinärt krogbesök? En väska som är så perfekt till weekendbesöket i storstaden att du köper den av bara farten – långt innan du ens kommit dig för att boka resan…

Föremålet är nästan magiskt i hur det kommer att få livet att arta sig. Eller? En uppsättning cocktailglas som aldrig används – för ska jag vara helt ärlig så föredrar jag ju vin. En ögonskugga att bära vid någon speciell fest – fast jag gillar ju att sminka mig enkelt. Kläder som passar en drömbild av jaget, men ärligt väger ju drömbilden fem kilo mindre…

Det framtida jaget är den person som finns i tankarna när ett inköp sker. Och visst, det kan ju bli hur bra som helst. Men ett inköp räcker ju inte riktigt till för att göra den där förändringen. Förändringar tenderar snarare att komma från inre vilja, än av föremål.

Just nu kämpar jag faktiskt med att ta ett beslut att rensa bort blyertspennor – sådana där som man använder för att teckna. Kolpennor och sådant. Ja, jag vet ju knappt vad det kallas. Jag tänker mig att jag borde lära mig att rita. För visst skulle det vara kul? Att kanske ta fram ett papper och rita en bild när man är uttråkad istället för att plocka fram sin telefon?

Just nu ligger pennorna kvar där de ligger. För jag tänker att snart så… Och visst, det kan ju hända. Men det finns också en risk att de snart kommer att vara inberäknade i de 2019 föremål som jag kommer att ha rensat bort. För visst är det så att jag är mer intresserad av att lära mig andra saker..?

Det här är möjligheternas kategori, drömmarnas. Kanske därför som det också är svårt att göra sig av med de föremål som har sin tillhörighet här. Men det finns ju en risk de till slut stressar mer än vad de när drömmar… Att se de där pennorna varje gång man drar ut skrivbordslådan och påminna sig om att man fortfarande inte gjort något för att komma närmare målet att börja rita…

KATEGORI 4: DET SOM GER GLÄDJE

Ja, det går att rensa bort föremål som ger dig glädje – eller ”spark joy”, som Marie Kondo kallar det. Jag tänker på kategorin som mer “lustfylld” än som “nyttig”. Det är det vackra, det minnesvärda. Visst kan nyttiga saker väcka glädje, men just nu väljer jag att inte räkna in dem i kategorin.

Men, som sagt: Jag gillar saker, tycker om det som är fint. Det skänker mig glädje att se på det. Inget konstigt med det. Och jag har mycket saker som är fina. Kanske för mycket. Om jag vill ha ett lättskött, icke-tidskrävande, hem så vet jag att jag måste göra mig av med sådant som jag gillar.

Jag skulle nästan vilja påstå att den som börjar rensa i den här nivån börjar på allvar närma sig minimalismen. Eller har allvarliga funderingar på att närma sig minimalismen. För när man är villig att göra sig av med saker som väcker glädje, då borde man ju mena allvar med sitt rensande?

Ok, jag ska inte påstå att det här är en kategori som jag rensat särskilt mycket i. Men visst har det hänt att jag gjort ett val eller två… Och hör och häpna – jag har fortfarande inte ångrat något som jag gjort mig av med – inte ens det i denna kategori.

KATEGORI 5: EKONOMISKT VÄRDE

Alltså det där som kostar pengar.

Det lustiga är att det behöver inte alls vara något som är dyrt. Det kan vara 300 kronors tröjan som köptes tre veckor tidigare, och som sedan burits två gånger där man vid båda tillfällena tänkt : fel, fel, fel. Men man tänker kanske att den är ju ny, att man kanske lär sig att tycka om den. Eller?

Men ska vi vara ärliga? Jo, det är ett felköp.

Jag tror att många i likhet med mig har hängt in ett och ett annat felköp i garderoben. Tänkt att man kanske ändra sig, snart. Tänkt att man kommer att “växa in i plagget”.

Frågan är om man någonsin kommer att göra det…

Sedan finns det ju det där föremålen med ett verkligt värde. De som kan säljas… men som man aldrig riktigt kommer sig för att göra. För det är ju lite bökigt, och kanske lite olustigt om man inte är van.

Jag ska erkänna en grej: jag tänker ibland på två blusar som jag rensat bort, sådana som hör till denna kategori. Jag tänker att jag kanske skulle ha burit dem några gånger till – bara för att få ut “värdet”. Fast det slutar med att jag tänker att jag faktiskt inte vill ha tillbaka dem – hellre då något som jag verkligen vill ha på mig och trivs med. De där två blusarna var ju liksom mitt sista-hands-val; när inget annat stod till hands. Och när jag tänker så, så brukar jag komma över ”förlusten”.

DET JAG TYCKER ÄR SVÅRAST ATT RENSA, MEN (KANSKE) MEST VIKTIG

Ok, jag borde inte skryta med att ha ett svar. Jag kan ju knappast säga att det jag kommit fram till detta eftersom jag rensat klart allt som ska rensas inom kategorierna. Jag tror faktiskt inte ens att jag är klar med det överflödiga – eftersom jag inte kan svära på att jag gått igenom varje vrå i vårt (stora) hus. Men jag har rensat åtminstone lite inom varje kategori. Till och med bland de där grejerna som väcker glädje. 

Men det som jag har svårast att rensa är Kategori 3: Mitt framtida jag. 

Oj, vad här finns plats för drömmar och projekt. Tänk bara på allt det där som jag har möjlighet att lära mig, vilka kunskaper (jo, jag har några böcker som mitt framtida jag är lycklig över att kunna utantill) och förmågor jag kommer att…

Jo, jag har en ljus bild av min framtid. Men samtidigt känner mitt nuvarande jag sig alldeles utmattad av allt som ska göras och läras. Men utmattningen är inte hela anledningen till att jag tycker att det är viktigt att hård-rensa i den här kategorin – utan att man liksom … låser framtiden. Men hjälp av en pryl. Man skaffar sitt nuvarande jag måsten och borden. För det framtida jaget ska ju… Fast vad vet man om framtiden?

Nu kommer en riktig kliché: Livet kan förändras när man minst anar det. 

Och om vi struntar i klichen så: Har du någonsin varit med om att titta bakåt och upptäckt att fem år tidigare såg ditt liv helt annorlunda ut? Helt annorlunda.

Jag tycker att prylarna vi äger ska återspegla det nuvarande jaget. Om du planerar att gifta dig inom ett år och sparar på den ärvda bröllopsklänningen tills dess så: fint. Men behöver du gå ner 30 kilo i vikt och dessutom få en ungflickskropp tills dess så, nja. Då kan det ju vara en idé att se sig om efter något annat.

Vi behöver inga lockbeten för att ta oss in i framtiden, vi är på väg dit med en hastighet av 60 minuter i timmen. Det är bra att ha mål, men kan man helt enkelt inte förlita sig till att framtids-jaget kan skaffa de prylar som den faktiskt kommer att vara intresserad av och liksom låta det nuvarande jaget ta det lite lugnt.

OCH SÅ ETT PAR ORD PÅ SLUTET

Är kategorierna heltäckande?

Nej, så klart inte.

Medan jag skriver dessa ord om de fem kategorierna så kommer jag på ytterligare andra. Ta t.ex. det användbara, nyttiga. Det tar ju också plats. 

Så: inget av det här är skrivet i sten. Och jag har inte rensat klart i någon av kategorierna (andra har jag dessutom bara nosat på). När jag fortsätter kommer jag säkert på något annat, sådant som hittills inte slagit mig. Men till dess: jag fortsätter att rensa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s