OM ATT BÖRJA RENSA VINDEN

Färgpennor från vinden

Vinden hos oss är ett ställe som jag undviker. Inte bara för att det är kallt och mörk, utan också för att det är belamrat med grejer. Vårt hus är stort, ca 100 kvadrat per våning, vilket också gälller för vinden – ja, förutom att delar av ståytan försvinner på grund av snedtak. Men där finns alltså gott om utrymme för bra-att-ha-senare-saker. Om man så vill.

Hursomhelst. För någon vecka sedan hade jag ett ärende dit. Jag skulle hämta en träpall som jag ville limma och måla om, en sådan som skulle passa på torpet. Jag hade full koll på var pallen stod, men vad jag inte visste var vad annat jag skulle hitta; bortglömda saker som till exempel färgpennor. Och jag som just köpt nya…

Just de här pennorna hade nog legat nedpackade länge. Jag tror att de senast användes av mina systersöner för omkring tio år sedan. Åtminstone drar jag den slutsatsen eftersom de låg bland andra pysselsaker, såsom modellera som torkat i klumpar.

Att hitta pennorna gjorde mig taggad till att börja rensa på vinden. Och lyckligtvis blev det varmt precis till påskledigheterna.

OM VAD MAN KAN FINNA PÅ VINDEN

Jag hade tänkt att börja smått, att leta fram alla kläder som jag förvarade där. Jag behövde få koll på vad jag ägde i klädväg och vad som eventuellt behöver införskaffas inför sommaren – om något.

Men alltså – denna mängd prylar!

Jag rensade under omkring fem timmar, men en stor del av tiden ägnade jag åt till att stå rådvill. Var börjar man? Och detta trots att jag endast hade tänkt att plocka fram kläderna. Det hela slutade med att jag bar ner alla kartonger som innehöll mina grejer.

Men vad man alltså kan hitta på vinden:

  • Studentmaterial: kompedier, anteckningsböcker (har jag verkligen sparat allt det här från min senaste utbildningen? När hade jag tänkt läsa det igen?).
  • Smycken: Guld- och silverörhängen som jag hade glömt bort att jag ägde.
  • Viktiga papper: våra pass.
  • Oviktiga papper: Intressanta artiklar som troligtvis bara lästs en gång.
  • 6 flyttlådor fulla med leksaker – och min dotter är trots all bara fem år gammal.

Ja, och en massa annat också.

Det känns otroligt skönt att ha börjat, men det återstår ett stort arbete. Samtidigt undrar jag: kan jag räkna alla in sambos saker till min utrensning? Jo, jag tror det. Det gäller ju trots allt vårt gemensamma utrymme. Sedan återstår frågan om hur mycket han är villig att rensa bort…

OM VARFÖR SAKER HAMNAR PÅ VINDEN

Det låter onekligen lite knepigt att förvara saker som smycken och pass uppe på vinden, men det finns en förklaring till detta. Vi har renoverat vårt hus i omgångar. Varje gång vi renoverat ett rum så har vi plockat ut allt, och av detta allt har en del hamnat uppe på vinden i väntan på att få flytta ner igen. Det är bara det att när man väl fått bort något ur synfältet så … ja, glömmer man bort det.

Och det bevisar ju att man egentligen inte behöver ångra något som man gör sig av med. Man kommer inte ens att komma ihåg det om det är någorlunda värdefullt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s