VAD FUMIO SASAKI LÄRDE MIG OM MINIMALISM

Fumio Sasaki är nog den typen av minimalist som de flesta – åtminstone av dem som inte är inne på minimalism – tänker på när de tänker på en minimalist. En sådan som inte äger några prylar – åtminstone inte något utöver det väsentliga.

Hans bok Hejdå saker kom på svenska redan förra året, men jag kände alldeles nyligen för att läsa den igen. För ärligt talat kom jag inte längre ihåg något annat om innehållet än att han hade – ja, gjort sig av med sina saker.

OM VARFÖR FOLK BLIR MINIMAlISTER

Redan i början av boken listar Sasaki anledningar till att folk blir minimalister, det är allt från att man tappar kontrollen över sina saker till att folk kastar grejerna för att bli av med en depression. Sasaki menar också att det som gjorde honom till en minimalist var just att han tappade kontrollen över saker. Han menar vidare att han inte alls trivdes med att städa, och att stöket påverkade hans liv i en negativ riktning.

Jag kan inte annat än att nicka medhållande. Jag har listat tid som den främsta anledningen till att jag själv strävar mot att leva ett mer minimalistiskt liv. Jag ids inte hålla på att plocka med saker. Det är inte så att jag är grymt ointresserad av att städa – det är ju trots allt väldigt trevligt när det är städat – utan för att jag har andra intressen. Jag vill helt enkelt göra annat med min tid än att plocka saker.

Visst har jag respekt för dem som städar, de som kan visa upp sina fina hem vid varje oväntat besök. Min farmor var just en sådan (hon lever fortfarande men har alzheimer och minns nog inte ens sitt forna hem numera). Hon höll alltid rent och helgade städdagen trots att alla som hälsade på nog tyckte att det inte behövdes. Men själv vill jag komma förbi städandet – i likhet med Sasaki – genom att helt enkelt göra mig av med prylarna. Även om jag givetvis inser att jag alltid kommer att ha mer saker att plocka med än Sasaki eftersom jag inte tror att jag klarar av ett liv helt och hållet – eller närapå – utan prylar.

MINIMALISMEN ÄR INGET MÅL

Att reducera antalet ägodelar är inget självändamål, säger Sasaki, utan mer ett sätt att hjälpa människor att se det som verkligen betyder något. Och visst kan jag skriva under på det – även om jag själv bara är i början av min resa. Han är noga med att poängtera det som nästan alla minimalister poängterar; att minimalismen i grunden inte handlar om prylar.

Sasaki ger också 55 tips på hur man kan ta farväl av sina ägodelar. Visst är tipsen bra och användbara, men också ofta sådant som återkommer på varenda minimalist-tips-sida.

Vad jag tar med mig av dem är dessa:

Tips 23: Var inte kreativa när ni försöker kasta.

Detta innebär att man ska undvika att hitta på nya användningsområden för saker. Han ger exempel på hur man får för att man ska göra en lampa av en vacker parfymflaska, eller att använda en sliten tygpåse till att förvara plastpåsar. Och vem har inte varit i denna kreativa fas i sin rensningsprocess? Haha.

Tips 24: Släpp tanken på att ni ska få valuta för pengar.

Sasaki påpekar att saker förlorar i värde så snart vi tar hem dem från affären, och att det är något som vi måste acceptera. I vissa fall kan vi få igen pengar, i andra fall går det inte. Bättre då att bara skänka bort (eller sälja billigt) än att hålla fast vid något som man betalar dyrt för.

MINIMALISMEN ÄR EN METOD

Ja, minimalismen är alltså en metod och inte ett mål. Metoden till att hitta friheten, och sig själv, i en tid där vi drunknar i prylar. Varje person bör också söka sin egen form av minimalism, och det är poänglöst att jämföra sig. Eller att skryta över hur lite man äger.

Jag är glad över att jag läste boken igen. Det är alltid bra att få ta del av andras historier, särskilt dem som hunnit en bra bit på vägen. Man blir ju taggad…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s