FEBRUARI UTMANING: HITTA 28 FÖREMÅL ATT SÄLJA

Minimalist utmaning Februari

Det är inte längre är nattsvart ute när jag går iväg till tåget, utan en mer ljusnande grå nyans på himlen. Ska jag lämna reflexerna hemma, undrar jag, men plockar sedan på mig dem eftersom det fortfarande är mörkt när jag kommer hem.

Jag tänker på våren, känner mig lättare. Ett par dagar efteråt tänker jag om. Det snöar. Jag skottar altanen så att den inte ska rasa under mängden, det ligger minst 30 centimeter snö på den. Dagen efter skottar jag lika mycket. Så var det med de där vårkänslorna.

Det är februari, och jag påminner mig om att det fortfarande är en vintermånad. Hygge-tid. Ni vet, det där danska tillståndet som handlar om att gosa in sig. Mysa. Snön får mig att hålla mig inomhus. Eller kanske inte snön i sig, utan mängderna som fallit under de senaste dagarna. Det är allt annat än minimalism. Minimalismen får jag söka efter inomhus.

FEBRUARI-UTMANING

Under januari utmanade jag mig genom att börja ta itu med de sentimentala föremålen, men vad ska jag göra under februari? Givetvis kan jag ju fortsätta att gå igenom min memorabilia. Där finns det fortsatt en hel del att rensa bort. Men samtidigt är det tidskrävande. Inget som jag gör på en timme eller två. Under februari behöver jag få tid över till andra projekt och mål. Så jag bestämmer mig för att hitta 28 saker att sälja.

Men är det verkligen en utmaning?

Jo, för mig är det ju det. För jag säljer aldrig något. Aldrig.

Det händer att jag rensar bort saker som jag lägger i en att-sälja hög. Men har jag sålt dessa? Nej.

Jag tror att det skulle kunna ha sin grund i att jag tycker att det är lite pinsamt att sälja sitt gamla skräp. För jo, på ett sätt är det ju skräp – för när jag väl tagit ett beslut att göra mig av med något så ser jag det som kasserat. Alltså: skräp.

VARFÖR SÄLJA

Jag har redan tidigare skrivit att jag följt Joshua Beckers råd om att bara skänka bort allt. Vad vad det nu han sade?

Om du inte behöver pengarna – skänk bort det

Det är ju klokt. Att skänka bort sitt umbärliga till välgörenhet så att de i sin tur kan sälja det. Och det är vad jag mestadels har gjort. Men det finns ett litet aber. Och det är föremålen som jag aldrig kommer mig för att rensa bort – eftersom jag ser ett värde i dem. Det kan vara ett monetärt värde, eller mer ett sentimentalt värde. Det kan vara ett föremål som jag skaffade i syfte att göra något visst. Men som aldrig kom till användning. Då är det lätt att förknippa föremålet med ett slöseri, och bara för att undvika “slöseriet” håller man fast vid föremålet – man kan ju tänka att det kommer till användning…

Hursomhelst: ett värde som gör det svårt att bara skänka bort saken.

Så jag tänker att om jag tar betalt för det… så är det kanske lättare för mig att avstå föremålet?

Ja, det får februari-utmaningen svara för.

HUR GÅ TILLVÄGA

Vad jag tänker mig är att hitta allt det där som ligger och tar plats utan att det någonsin bli använt. Kanske det där som borde de ha sålts för länge sedan – som t.ex. bilbarnstolen. Eller spjälsängen. Eller den där gamla Nintendo-konsolen som legat där i decennier…

Ja, vi får se i slutet av månaden vad jag lyckades hitta. Hursomhelst: 28 föremål, en för var dag i februari.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s