OM ATT UTÖVA MINIMALISM BLAND PROJEKTEN

Under de senare åren har vi fått öva oss mer och mer på att säga nej. Det har sin grund i stressen som är så vanligt i dagens samhälle. Vi vill ju gärna prestera och ogärna missa något kul. Vi lär oss att lyssna inåt, fundera på det som vi själva vill och känner skulle vara givande.

Men har vi fått öva oss i att säga nej till det som vi faktiskt själva är drivande i, det som vi tycker får oss att växa? Det vill säga alla våra projekt.

MÅSTE GÖRA ELLER VILL GÖRA?

Minimalism är så mycket mer än att bara rensa bland sina ägodelar, sitt plotter. Att minimera kan också vara att rensa bland sina måste och borde. Hur plotterfritt ett hem än är så ger det kanske inte det där åtråvärda lugnet om man samtidigt har en kilometerlång att-göra-lista.

Jag erkänner mig skyldig här. Jag är en vän av olika projekt och att-göra-listor. Min mål-journal för 2019 innehåller sida upp och sida ner med saker som jag borde få gjort under året – sådant som jag i nuläget också är viktigt i ett femårsperspektiv.

Det mest konkreta är allt som behöver göras på torpet. Det är egentligen inte klokt. Vi tillbringar i regel väldigt lite tid på där – under de senaste året har det kanske varit sammanlagt 1 månad/år. Jag kan redan nu säga att den här tiden inte kommer att räcka till alla torp-projekten/måsten – om jag ens ska hinna med en liten del av det så behöver jag ta med projekten hem. Vissa av dem har jag redan hemma, som tre av fönster (med tillhörande karmar) som ska renoveras under våren, dessa ska i sin tur ersätta andra fönster som sedan ska plockas med och renoveras. Därtill har jag två köksstolar hemma som behöver frigöras från sin gamla färg, limmas och målas på nytt.

Redan utifrån dessa två exempel kan man se att listan går att dela i två separata delar: det som måste göras och det som kan göras i mån av tid. Fönstren måste renoveras. De har inte renoverats på säkert trettio år och är så ansatta av väder och vind att de i vissa fall inte kan räddas. Att limma och måla köksstolar är inte så viktigt. Jag har ju faktiskt andra fungerande stolar på torpet – jag råkar bara tycka att de här är lite finare…

OM ATT UTÖVA MINIMALISM BLAND SINA PROJEKT

Ja, det här med torp-relaterade mål är bara ett exempel på projekt som jag har. (Jag planerar förresten att skriva mer om torpet när min torp-säsong väl drar igång.) Men det som mestadel enar dem är att de på något sätt är “hantverksmässiga”, det vill säga: jag behöver snickra, renovera, måla om, sy om, sy till och så vidare. Och jag har svårare att släppa dessa än jag har att släppa alla de saker som jag äger och har. Dels för att jag har en klar bild av hur de kommer att tillföra ett mervärde i framtiden, dels för att jag tycker att det är så avslappnande att jobba med händerna. Och hur tillfredsställande är det inte att se ett bra resultat?

När jag försöker att undvika att till varje pris släppa tag om ett projekt hänger jag fast vid följande citat:

Vi har en tendens att överskatta det som vi hinner med under en dag och underskatta det som vi hinner med under ett år.

Och så tänker jag att det är helt ok att hålla fast vid sin långa att-göra-lista.

Men så inser jag också att om jag inte har betat av ett projekt under tio års tid så kommer jag kanske aldrig att göra det… Inte för att jag har projekt som går så långt tillbaka, men ni fattar poängen.

Eftersom jag aldrig frivilligt kommer att avstå från projekt har jag nu gjort en lista som ska underlätta för mig att i slutändan skippa några projekt:

  • Skriva ner en tydlig lista över alla mina projekt
  • Markera det som bör prioriteras
  • Gör något av det som står på listan – vissa dagar kommer det att bli något litet oprioriterat, andra dagar något som är en prioriterat.
  • Ge de oprioriterade projekten en deadline.
  • Skippa de som inte blir gjorda.

Är det så enkelt att bli fri från sina projekt?

Jag vet inte, men jag måste börja någonstans. Och antingen kommer jag att ha fått en himla massa gjort under året, eller så kommer jag att ha skippat vissa projekt … jag hoppas på det första alternativet och förresten så måste jag sluta skriva nu eftersom jag ska ta mig ner i källaren och slipa på en fönsterkarm…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s