The Life Changing Magic of Setting a Goal

Det finns något oerhört lovande i ett årsskifte. Allt känns möjligt, hela livet kan börja om på nytt. Det spelar ingen roll om man – jag – har börjat året med en förkylning. Eftersom jag ändå sällan är förkyld känns det lika bra att få det undanstökat för året.

Det gör mig inte heller något att mitt planerade inlägg om nyårslöften därmed blev försenat. Ett löfte (eller mål som det snart ska visa sig) är ju inte något som kräver genomföring den 1.a januari.

Så, jo. Jag medger det utan tumskruvar; jag är svag för nyårslöften. Så länge jag kan minnas har jag också gett löften för det nya året. Och ja, vissa av dem har varit slentrianlöften om att tappa några kilon, och nej, jag har inte hållit dem alla. Inte desto mindre är jag svag för dem.

Att lova något inför det kommande året innebär att man har reflekterat över sitt liv, och hittat något som man vill förändra. Och visst finns det väl delar i de flestas liv som skulle kunna göras annorlunda.

Jag kan tycker mig ibland uppfatta att folk slår bort frågor om nyårslöften med ett nedlåtande skratt, säger med stolthet i rösten att nyårslöften inte är något för dem.

Men vad tycker du?

Är ditt liv så tillfredsställande att du inte behöver ändra något? Finns det verkligen inget som du vill uppnå än det du redan uppnått?

LÖFTEN ELLER MÅL?

En del av mig tänker att problemet handlar om att de benämns som löften och inte som mål. Eller ligger betoningen på nyår- som i nyårsnatt: som att det som lovas ska ske redan 1.a januari? Från den ena dagen till den andra?

Ett löfte klingar dessutom av tvång – det är moraliskt bindande (om inte annat). Och visst vill vi alla vara kända som de där som håller sina löften? Allt annat tyder på fel i våra karaktärer. Eller?

Nej, då låter det nog mycket bättre med mål. Ett mål är inte bindande på samma sätt, utan är något som vi strävar mot. Det gör inget om vi misslyckas med målsättningen under den fjärde veckan i januari. Då är det bara att ändra strategi och börja om på nytt. Med mål kommer en plan – eller bör komma. Det finns förresten ett smörgåsbord av nätsidor och videor om hur man sätter sina mål och hur man ska gå tillväga för att uppfylla dem.

Många använder sig av SMART-målsättningen, eller SMURT som den svenska motsvarigheten skulle heta. Ett mål behöver alltså vara Specifikt, Mätbart, Uppnåbart, Realistiskt och Tidsbundet. Jag har själv en hemmabyggd mål-plan som utgår från SMURT – men som också är ett hopkok av andra frågor. Men jag tar den vid ett annat tillfälle.

Nytt för mig för i år, är att jag har inte bara har mål för 2019, utan också i ett femårsperspektiv. Anledningen till att jag valde att sätta upp dem (och fortfarande jobbar och funderar på dem) är att jag vill kunna jobba för större förändringar. Eller kanske bara drömma större. Att redan nu fundera på vad jag (idag) vill om fem år gör större förändringar lättare att genomföra.

Jag vet att 5-års mål kan föra tankarna till Sovjets planekonomi – och vi vet ju hur det gick med den och brödköerna och så vem sjutton kan säga hur deras liv ser ut om fem år? Ja, förutom de som har planerat det i ett femårsperspektiv?

ATT SÄTTA ETT MÅL ELLER ATT HOPPA PÅ CHANSEN NÄR DEN DYKER UPP?

Det går att invända mot mål genom att mena att ett alltför stort målfokus får oss att missa chanser som dyker upp på andra håll. Samt folk förändrar sig, och utvecklas, ändå – utan nedskrivna mål.

Två fördelar som jag själv, tillämpat på mitt liv, sett med mål är dessa:

  • Lider man det minsta tidsbrist – för mig känns den fortfarande kronisk – är det bra att kunna ha tydliga mål. Ett tydligt mål går att dela in i flera delmål, och vid tidsbrist är det enklare att klara av ett mindre delmål istället för ett stort. Små hanterbara delmål gör det svårt att slentrianmässigt skylla på tidsbrist.
  • Det blir lättare att få syn på chansen och hoppa på möjligheter när du faktiskt vet vad du vill och inte bara låter livet hända. Punkt.

Genom att sätta upp, och skriva ner, mål blir det också enklare få följa sin vägen mot målet. Och hur tillfredsställande är det inte att skriva ner delmål och bocka av dem ett efter ett?

Innan jag går in på mina egna mål för detta år vill jag bara säga att jag givetvis inte ser det som att januari är tidpunkten då vi ska sätta upp alla våra mål för året. Det går att ställa upp mål precis när som helst under året. Får man en känsla för att förändra något i sitt liv kan man börja jobba mot detta likväl den 7 april, 13 september eller 1 januari.

MINA MINIMALIST- OCH HÅLLBARHETSMÅL FÖR 2019

Jag har faktiskt inga – än så länge – tydliga minimalist- och hållbarhetsmål i ett femårsperspektiv. Jag är ju i princip bara i börja av min minimalistresa och låter mig mig för vilken typ av minimalist som skulle kunna passa mig. Samt vad jag egentligen skulle vilja ha ut av den.

Under 2019 kommer jag dock att fortsätta min rensningsresa. Efter att ha slösurfat lite i jakt på idéer och utmaningar hittade jag en blogg som hade som mål att rensa ut samma antal saker som det pågående året. Om jag kör utmaningen under 2019 så blir det alltså 2019 föremål. Det låter väl som en bra utmaning? (Jag skriver mer ingående om det i nästa inlägg då det här inlägget redan känns kilometerlångt).

Jag kommer också att ägna kraft åt att rensa bland mina projekt – vilket jag har en uppsjö av.

När det gäller hållbarhet är målen inte lika tydliga – eller så blir målet om att lösa frågan om sopor och återvinning. Att bli bättre på det. Vi är redan hyfsat duktiga på att återvinna, men kan bli bättre. Men om detta i ett kommande inlägg.

Jag kommer säkert att skaffa mig andra mål under året, så brukar ju vara fallet. Men dem skriver jag om när de dyker upp.

God fortsättning på 2019!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s