JULBLOMMOR

Förutom julgranen – med allt som hör till den – har jag aldrig haft speciellt mycket julpynt. Det där med tomtar är inget för mig (även om sådana dykt upp efter att jag fick barn). Min julkänsla hänger mer ihop med julstädning, julbelysning och julblommor.

Numera är det inte lika lätt – eller billigt – att pynta varje fönster med en vacker blomma eller ett arrangemang. Efter att jag flyttade från min tvåa med två och ett halv fönster (dvs ett högt sittande fönsterkupa) till ett hus med 25 fönster (om man räknar dem i källaren och på vinden) blir det ganska krävande. De senaste åren har vi därför bara köpt enstaka blommor.

Men jag är inte omedveten om att vissa julblommor går att driva upp år efter år, bland annat amaryllisen. Min mamma har flera som kommer upp år efter år – dock är jag just nu lite osäker på om de blommar varje år. I år ska jag läsa på om hur man gå tillväga för att lyckas. Den som vill kan också låta hyacinterna torka för att till våren sätta ut lökarna ute i blomrabatterna. Och visst är det nästan kriminellt att inte sätta ut julrosen? De som är så vackra i rabatterna.

För att driva julblommorna ett steg till på hållbarhetsskalan kan det vara en idé att se till att de blommor som man köper är svenskodlade. Dels för att blommorna är odlade för just svenska förhållanden, både för inomhusklimat och utomhusklimat, dels för att minska transportsträckorna. Och inte minst för att stödja svensk odling, hantverk och arbetstillfällen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s