BEJAKA MISSLYCKANDEN & RECEPT SAFFRANSPRALINER

Och så alla dessa förväntningar på julen, den där festen som måste bli så där vykortsvacker. Så det fixas och donas och bonas. Och det verkar ju lovande nu när det kom snö under natten och kylan biter i kinderna på morgonen. Vi håller tummarna för en vit jul - för då syns ju de där röda äpplena som vi hängt ut till fåglarna och allt kommer att bli så bra och granen så vacker att den kommer att krascha instagram.

Och så mycket som ska göras, och så lite tid. Det är verkligen inte läge att misslyckas med något alls.

Men är det verkligen så?

ATT DELA SINA MISSLYCKANDEN

Jag tror att det är lika viktigt att dela sina misslyckanden som allt det där som blev så perfekt. Alla misslyckas med något någon gång. Och det sägs ju att om man inte misslyckas med något så har man inte heller skapat något på riktigt.

För ett par år sedan misslyckades jag med de saffranspraliner som jag skulle göra till jul. Sådana där bollar med vit choklad och saffran och päronkonjak som man skulle rulla i florsocker så det såg ut som små snöbollar – eller något. Fast det gick ju inte alls.

Efter att ha dubbelkollat receptet insåg jag mitt misstag. Det visade sig att jag istället för att ha i 2 tsk päronkonjak i chokladsmeten hade hällt i 2 msk. Inte undra på att det aldrig stelnade.

Men goda blev de!

Året efter gjorde jag pralinformar av mörk choklad som jag fyllde med smeten. Sedan dess har dessa praliner varit ett måste på julens dessertbord – om det finns några kvar till jul.

Alla misslyckanden går inte att förädla till något större och finare, men pralinerna gick.

SAFFRANSPRALINER MED PÄRONKONJAK – RECEPTET

200g vit choklad

3/4 dl grädde

1 msk honung

25g smör

0.5 g saffran

2 msk päronkonjak

100-200g mörk choklad till formarna, alternativt färdiga formar

Gör så här:

Hacka den vita chokladen. Koka upp grädde, honung smör, och saffran. Ta bort från plattan och häll över den vita chokladen och rör tills den smält. Rör i konjaken och spritsa smeten i chokladformar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s