Planera julmaten

Ja, har man vare sig lagt in syltan eller korven så är det hög tid att göra det nu. Och bären lades ju in i konjak redan i somras.

Eller?

Det känns som att det är få som lagar julmaten från grunden numera. Kanske är det bara de med ett genuint intresse för mat som gör det. Och lagar man från grunden är det nog inte heller hela det traditionella julbordet?

Julbordet har inte undgått julens föränderlighet. Vi lägger till och tar bort helt enligt egen smak. Igår föreslog tonåringen att vi skulle ha tunga på julbordet. Vi andra tyckte att det lät riktigt bra så länge han 1) bekostade tungan själv, 2) tillagade den och 3) åt upp den. I slutändan verkade han inte så intresserad av det längre…

TRADITIONELL JULBORD KONTRA JULMIDDAG

Vi talade länge om att skippa det traditionella (eller halvtraditionella) julbordet i år. Hur spännande är det egentligen med sill och skinka? Det märkliga med julmaten är ju att en fortsätter att vara så traditionell. Julen kvalar sig in bland våra största fester och det firar vi med…köttbullar? Ja, det är kanske det som är vitsen med traditioner…

Alternativet som vi själva var inne på var vi skulle äta julmiddag med god festmat. Varför inte hänga på fransmännen och servera lite ostron och champagne? Om någon prompt vill ha kallrökt lax med hovmästarsås kan detta serveras till lunch på juldagen.

Nåja, det blir nog trots allt inte det i år.

BUFFEPORTIONER

Jag erkänner att vi inte riktigt har pratat igenom detta ordentligt. Det kan fortfarande hända att det faktiskt blir en gourmetmiddag. Vad som det börjar bli hög tid för är att bestämma sig för vilken typ av mat vi kommer att äta och vem som insisterar på vad.

Bestämmer man sig för ett traditionellt julbord är det bra att hålla i minnet att det faktiskt är en buffé, och som sådan kräver enbart bufféportioner. Jag tycker att det är lite ålderdomligt att tänka att det julbord ska digna så det skvätter och blir över. Tanken härrör från en tid då julen kanske var det enda tillfället då man fick äta sig mätt. Vilket är mer regel än undantag i dagens Sverige.

Så?

Planera maten – tänk på vem som insisterar på vad. Är det bara en person som vill ha skinka behöver man ju inte köpa en hel – inte ens den minsta man hittar. Då räcker det gott och väl att köpa några skivor i delikatessdisken. Är det mer barn än vuxna så ska man kanske dra ner på sillen och öka på köttbullarna?

Och hur länge ska maten räcka? Är man trött på julmat redan på juldagens morgon så kan det vara en idé att planera in de minsta möjliga buffeportioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s