Julmarknad

Det finns få saker som väcker en så precis bild av jul som ordet julmarknad. Det som jag ser i mitt inre öga är snö, en julkör som sjunger änglalikt. Jag känner lukten av glögg och brända mandlar. Kanske av nybakade pepparkakor. Jag ser framför mig marknadsstånd där det saluförs vackra och välgjord ting.  

Det märkliga med denna så tydliga och klara bild av en marknad är att jag är osäker på om jag någonsin besökt en sådan i verkligheten. Kanske är det bara är en bild från någon mysig julfilm som fastnat på näthinnan? De senaste årens ”julmarknader” har väl kanske snarare varit trånga och stressiga skyltsöndagar. Tillfällen då man handlar något – vad som helst – bara för att slippa ut ur en affär så snart som möjligt.

Icke desto mindre finns det faktiskt julmarknader av den första sorten. Dessa brukar äga rum på museer och kyrkor. Kanske hos föreningar. Min uppgift för denna adventssöndag är faktiskt att hitta en att riktigt gammaldags marknad att besöka. Istället för att hetsa runt i affärerna kommer jag att strosa runt bland marknadsstånd där det bjuds på kvalitet. Därmed inte sagt att jag söker mig dit för att handla något. Jag stannar kanske bara till vid eldkorgen för att värma mig, dricker en mugg med glögg och lyssnar till julmusiken. Utan stress eller tvång att köpa något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s