Vad minimalist-utmaningen lärde mig

Jag minns det från när jag var liten. Den där ”plotterlådan” som vi hade i köket; den av kökslådorna som var uppsamlingsplatsen för alla borttappade saker – om man väljer en romantisk syn på lådan. Och det hände ju någongång att något borttappat kunde hittas däri.

Andra gånger drogs lådan ut av ren tristess – och vilken överraskning! Vilka skatter; alla de där bra att ha saker som en hade glömt bort att man ägde. Wow.

Tyvärr var det inte det senaste alternativet som jag råkade ut för när jag gjorde bestämde mig för att anta minimalistutmaningen i oktober/november förra året.

Jag drog igång utmaningen som ett sista steg för att nå min rensningsutmaning för året. (Jag rensade det mesta under de första fem månaderna, men kom sedan av mig och behövde göra något drastiskt för att nå mitt mål.)

OM MINIMALIST-UTMANINGEN

A Minimalist game är något som förespråkas av The Minimalists.

I korthet går detta ut på att man den första dagen rensar bort ett föremål, den andra dagen två och så vidare. Utmaningen ger knappast några problem de första dagarna, men mot slutet av perioden bli behövs en strategi.

Hur många skräplådor kan man ha i ett hus?

För min del bestod strategin av att få koll på de där plotterlådorna, saker-som-vandra-lådorna  eller om man så vill: lådorna för de bortglömda skatterna.

Två av den fanns i hallen. Det är kanske normalt att det just i hallen dyker upp lådor för saker som vandrar. Men att ha fem sådana i ett kök? Och då pratar jag om regelrätta plotterlådor.

Och vi som ändå har ett ganska litet kök – sett till förvaringsmöjligheterna. Att då ha flera plotterlådor, lådor för bak-grejerna (vi bakar väldigt sällan) eller bara  matlådor och dylikt?

Vad har du i ditt kök?

Efter min minimalistutmaning, som i mångt och mycket blev en köksrensning, har jag verkligen funderat över man behöver ha i kök.

Tänk på alla de där stora villaköken som man ibland ser i tidningar eller bara på hemnet. De där förvaringsutrymmen, vad har folk i dem? Köksgrejer, arvegods de inte kan göra sig av med eller bara saker som vandrar. Eller står de halvtimma?

Varför tror vi egentligen att vi behöver massor av förvaring i kök? Vi kan ju trots allt inte lagra hur mycket mat som helst. Inte heller behövs en uppsjö av matlådor. Inte ens att tallrikar och glas.

Minimalist-utmaningen fick upp mina ögon för mitt eget kök. Vad jag har och vad jag behöver. Det som jag nu vet är att jag inte är i behov av ett stort kök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s