RENSA ETT VISST ANTAL

Jag är en tävlingsmänniska. Inte den där dryga typen som tävlar mot allt och alla, utan den där som har svårt att stå emot utmaningar när de är inom ett område som lockar.

Därför fungerar det väldigt bra för mig att sätta upp konkreta mål. Särskilt vad det gäller att rensa. Och vad kan vara mer konkret än en specifik siffra.

ATT RENSA 365 SAKER PÅ ETT ÅR

Ett av mina mål förra året var att (ursprungligen) göra mig av med 365 saker. Reglerna var enkla; att ta det som faller mig in, men inte det som förvaras nere i källaren eller uppe på vinden. Och just siffran 365? Ja, inte så svårt att klura ut: en sak om dagen.

Men samtidigt; är inte siffran helt tagen ur luften, för hur ska man egentligen bestämma sig för en siffra som ska motsvara de saker som är överflödiga? Hur mycket saker har man?

Jag har redan nämnt att jag under ett par dagar rensade bort prylar som rymdes i Tre banankartonger, en flyttlåda och två blåa ikea-kassar, omkring 150 saker. Efter den utmaningen kunde jag konstatera två saker:

1) Det märks inte, och

2) Det blir enklare och enklare att rensa. Exempelvis har jag och min sambo rensat – på mitt initiativ – våra bokhyllor i ett par omgångar. Och trots att jag rensat ut ”alla” mina kläder visar det sig att det fortfarande finns kläder att rensa ut. Och så vidare.

Så varför nöja sig med 365 prylar?

HUR MYCKET SAKER HAR MAN?

Det finns minimalister som bestämt sig för att äga maximalt 100 personliga saker. Jag läste någonstans att människan i genomsnitt äger 10000 prylar, men också att de i ett amerikanskt hushåll finns ettparhundratusen prylar.

Så vad är det antal som man ska rensa bort?

ATT RENSA HANDLAR INTE OM EN SIFFRA

Nej, att rensa handlar inte om en siffra. Man rensar så långt som  än tycker är bekvämt. Men om man vill ha en Utmaning, om man vill att det ska märkas. Hur många prylar ska man då göra sig av med?

När jag funderade på utmaningen roande jag mig med att räkna de saker som låg på mitt skrivbord på jobbet, dvs detta: 24 böcker. I 1 pennställ fanns 17 pennor 2 sudd, och 1 sax. Där låg också 2 mobiltelefoner och 1 stationär telefon. 1 bildskärm, tangentbord, 1 mus och 1 laptop. Vidare; 1 par glasögon, 1 sked, 1 matlåda, 1 kaffekopp. 1 block och 2 block med post-its. 2 almanackor, 1 bokknubb, 2 handledsvärmare och slutligen 1 papper med information om nytt mobilabonnemang. Summarum: 65 saker.

Skrivbordet är inte stort, och det är inte belamrat. Det finns liksom bara några bokhögar och en del pennor. Huset som jag bor i är också stort 4 våningar (ca 350kvadrat) + saker överallt.

Om jag behöver utmanas så måste jag ta till en högre siffra än 1 sak per dag. Så jag drog till med 4×356: alltså 1460 saker, och då räknar jag med allt. En för varje våning (även om jag inte rensar vind och källare)

OCH RESULTATET?

Om det blev så där härligt minimalistiskt?

Nej. Inte riktigt än. Vissa rum blev mindre fyllda än andra. Jag kunde också se skillnaden när det gäller vissa ytor – t.ex. de öppna hyllorna ovanför diskbänken. Men tomt blev det inte. Och jag hann inte ens till mina personliga saker (förutom kläder). 

LÄRDOMAR?

Jag lärde mig att:

  1. Att rensa tar tid, och ska kanske också för göra det.
  2. För varje sak man rensar flyttas ens gränser. Det blir enklare, och enklare…
  3. Det som frestar idag är morgondagens skräp. Jag fick upp ögonen för meningslös konsumtion, och förstå in i själen hur umbärliga det mesta sakerna är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s