RENSA BÖCKER I FEM STEG

“Har du en trädgård och ett bibliotek saknar du ingenting”, sade romaren Marcus Tullius Cicero, en av de mest inflytelserika personerna inom retoriken. Och visst kan jag hålla med honom, särskilt vad det gäller böcker.

Böcker kan förändra livet. De kan vara så dåliga att de kastas halvlästa i soptunnan av ren ilska. De säger något om världen, tiden, människan. Men också något om oss själva:

“Låt mig få se din bokhylla så berättar jag vem du är.”

Boken är bildning och vem vill inte vara bildad? Säger din samling att du är en intellektuell? Eller att du älskar ordkonstnärer, intresserar dig för framtidens teknik? Att du älskar en god berättelse, ogillar pompösa författare?

Å andra sidan förändras våra preferenser med tiden. En bok som vi älskade kan ha förlorat sitt skimmer vid en omläsning tio år senare.

Jag är en bibliofil, men som jag skrev i det förra inlägget var det första som jag rensade på allvar just min boksamling.

Så var börjar man? Genom att plocka upp böckerna en och en och fråga sig om det glittrar av glädje? Ja, kanske. Om det passar. Själv började jag med de olästa böckerna.

STEG 1: RENSA BLAND DE OLÄSTA BÖCKERNA

Professionellt liksom privat är min åsikt att man börjar där efterfrågan är noll; dvs de olästa böckerna. Dessa kan vara gåvor, rekommendationer, eller bara böcker som du tänkt läsa någon gång. Vad det än är så har du aldrig kommit dig för att läsa boken. Något annat kom emellan, en annan historia. Kanske började du men lämnade avslutet till senare?

Vad det än är så är det en oläst bok. Kanske också ett förkroppsligande av ett dåligt samvete?

När man väl beslutar sig för att rensa bland de olästa böckerna brukar det vara en del som åker utan större bekymmer. Andra är svårare att göra sig av med. Jag har själv varit där, säker på att jag faktiskt kommer att börja läsa dem … snart. När man stöter på dessa ska-läsa-snart-böcker är mitt tips att ställa dem på en åtkomligt plats, som exempelvis nattduksbordet, och ge sig själv en månad på sig att beta igenom högen – åtminstone att börja beta igenom högen.

Fortfarande oläst? Ja, det är nog kanske så att de inte är så intressanta ändå.

Ps. Jag har hittills aldrig ångrat att jag släppt taget om en oläst bok, tvärtom har det i slutändan varit en lättnad.

STEG 2: RENSA DEN FÖRÅLDRADE FACKLITTERATUREN

Nästa steg, som likaväl kunde ha varit det första, är att gå igenom den föråldrade facklitteraturen. Böckerna om det hobby som du fick för dig att du skulle ägna resten av livet åt, men insåg snart inte var något för dig. Eller kokböckerna som du faktiskt aldrig lagat något ur. Eller den där kurslitteraturen som du aldrig mer kommer att öppna, det var ju trots allt tio år sedan du bytte inriktning i livet… Ja, du ser?

Det finns ingen som helst anledning att hålla fast i facklitteratur som du aldrig öppnar.

STEG 3: RENSA BORT DE HALVDANA BÖCKERNA

Allt som vi läser är inte en fempoängare. Det är faktiskt ganska få av dem som man läser (eller som jag läser) som jag ger full pott till. Visst händer det att vi till och med kan ogilla något som vår favoritförfattare har skrivit?

Egentligen vill jag att min boksamling endast ska bestå av de där böckerna som jag gett full poängpott, men jag erkänner att jag inte är riktigt där ännu. Men de halvdana är borta vid det här laget. För de blir ju knappast bättre av att stå och samla damm i hyllan… och hur ofta blir man sugen på en omläsning av något halvdant?

Mitt råd är att börja med att sortera bort de som är en- och tvåpoängare; de där som du aldrig kommer att läsa eller att titta i igen.

STEG 4: BESTÄMT DIG FÖR ATT RENSA BORT ETT VISST ANTAL

Ja, ibland är det kanske enklast att börja smått. Med ett litet antal. Säg tio böcker? Om du har en bokhylla som består av flera hundra böcker borde det inte vara ett problem. En oläst, två föråldrade fackböcker, tre enpoängare och så vidare (till steg fem).

STEG 5: UPPREPA

Gör detta kontinuerligt. Om inte en gång i veckan, eller en gång i månaden så åtminstone en gång i kvartalet. Eller en gång om året.

När man rensar kontinuerligt upptäcker man hur lätt ens gräns flyttas. Det blir enklare och enklare att rensa böcker (och annat) och till slut har du en bokhylla som speglar dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s