EN SAK IN, TIO SAKER UT

EN IN, EN UT

Det händer att man möter dem i inredningsreportage, människorna som håller stenhård koll på vilka prylar som kommer in i deras hem. Ofta lyfts deras åsikter fram i fet stil:

“Vi är noga med att plocka bort en sak för varje sak som kommer in.”

Inget fel i det. Verkligen inte. En-in-en-ut-principen är utmärkt för att se till att hemmet inte svämmar över av onödigheter. Det är status quo. Något för dem som har ett hem i balans. Kanske något som jag själv kommer att ägna mig åt när jag väl har rensat bort allt plotter.

EN IN, TVÅ UT

Men om man tyngs av för mycket saker räcker det kanske inte. Man vill ju minska. Ett sätt att börja lite smått är att rensa ut en sak för varje sak som kommer in genom dörren.

Dags för en ny t-shirt? Ja, varför inte – och samtidigt rensa ut två av de som inte längre tjänar dig.

Det var väl inte så betungande? Nej, ante väl det.

EN IN, TIO UT – MED SMAK AV DESPERATION

Att köra med en-in-tio-ut-principen visar däremot på en viss desperation – tro mig; jag har varit där. Det var just så jag genomförde min första stora, och organiserade, rensning. Målet för attacken var mitt bokbestånd, det som vuxit sig så stort att det inte längre skänkte någon glädje, bara en stressande känsla av att inte ha tid.

Jag älskar en bra berättelse, ett bra faktaunderlag. Jag är förtjust i boken i sig, men också som symboliserar all världens kunskap. Erbjuder en öppning till andra världar. Och ni vet väl att ju mer vi läser desto mer övar vi upp vårt abstrakta tänkande? Internet i all ära, men det är sällan man hittar något så djuplodande faktaunderlag som i en bok.

Boken är kunskap, kunskap är makt.

Okej. Ni fattar; jag är bibliofil.

Men mina böcker höll på att kväva mig. Det stod alldeles för många olästa i hyllan, och så var de så många att det blev rörigt. Hur många bokhyllorna kan man ha i en liten lägenhet?

Det blev dags att göra något drastiskt, så jag bestämde att för varje bok som jag skaffade till samlingen skulle jag rensa bort tio stycken.

En hård regel, borde det inte ha rätt med en-in-två-ut? Och så den där dagen då jag hittade Shakespeares samlade verk i 6 band? Skulle jag verkligen vara tvungen att rensa ut 60 böcker?

FOKUS FRÅN UTFLÖDET TILL INFLÖDET

Den gången – under de månader som det tog – rensade jag ut 367 böcker. (Jo, jag minns siffran fortfarande mer än tio år efteråt – så antagligen var det en inte helt enkelt uppgift. Det som jag inte minns är vilka böcker som lämnade hemmet.)

Det mest givande med rensningen var att jag fick ett förändrat fokus. Istället för att tänka på det som jag skulle rensa ut, lärde jag mig att ifrågasätta vad jag skulle ta in. Var, och är, det verkligen en bok som jag vill ha i mitt hemmabibliotek? Och till vilket pris?

Till slut fick jag ordning i biblioteket. Det är så mycket trevligare att befinna mig bland bokhyllorna. Det finns inget som pressar, stressar. Och det är väl så ett bibliotek ska vara: lugnt och skönt?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s