VAD MINIMALISMEN ÄR FÖR MIG

MED ASKETISM SOM IDEAL

Det som mest tilltalar mig med minimalism går egentligen bortom den, mot asketismen. Asketism, som kommer från grekiskan, betyder övning. Asketism är en övning i avhållsamhet. Både det jordiska och det kroppsliga.

När jag tänker på asketism tänker jag på det jordiska, på ägodelar. Det nödvändiga. Ingenting annat. Att inte ha, inte äga. Och kanske framför allt; att inte tråna efter. Men det är också ett ideal. Åtkomligt för ett fåtal som vigt sina liv åt det. Knappast för oss andra, för livet ser ofta annorlunda ut; barn, familj, jobb. Intressen och … ja, livet.

Det finns minimalister som skulle kunna beskrivas som asketer. En av de kanske mer kända kommer från litteraturen, från Mumindalen, och heter Snusmumriken. Vad är det som han säger i boken Kometen kommer?

“Allting blir svårt när man vill äga saker, bära dem med sig och ha dem. Jag bara tittar på dem och när jag går min väg har jag dem inne i huvudet och kan ha roligare saker för mig än att bära kappsäckar.”

Det finns minimalister som är som Snusmumriken, minimalister som bara äger det som ryms i en kappsäck . Sådana som likt Snusmumriken reser runt jorden för att söka äventyr snarare än ägodelar. Därifrån är steget kanske inte så långt till de minimalister som bestämt sig för att inte ha mer än 100 personliga ägodelar. 

Om det här är den ända där minimalismen börjar, var är då den andra änden? Var upphör man att vara minimalist? När man har tusen prylar, tiotusen? Det sägs att det genomsnittliga amerikanen har trehundratusen prylar i sitt hem.

Hur många prylar har du?

Själv har jag ingen lust att räkna, inte ens det som finns i rummet där jag befinner mig nu. Åtminstone inte ännu. Om nu någonsin.

MINIMALISMEN SOM EN ÖVNING

Minimalismen förknippas ofta med rensning, som en övning i att släppa taget om de prylar man skaffat. Samtidigt är minimalism något som man strävar mot. Och en icke-materialistisk livsfilosofi (eller kanske bara livsstil) där man genom att äga färre hyllar det större; något som i slutändan har betydelse.

Att minimalismen förknippas med rensning beror nog på att många kända minimalister börjat här: på toppen av ett berg med prylar som de från den ena dagen till den andra inte ser vitsen med. Ett vanligt problem i den rika världen, tippar jag. Vi lever i ett samhälle där det snarare är skamfyllt att inte handla, inte ha råd, än att ägna sig åt onödig konsumtion.

Så minimalism behöver inte vara helt annorlunda än asketism – om man ser till den jordiska delen av asketism. Det materiella. Minimalismen blir en övning i att avstå, att inte tråna efter.

MIN MINIMALISM

Min minimalism börjar i ett överflöd, i ett tillstånd där jag inte längre har koll på vad jag äger. Och inte alltid koll på var det som jag äger finns.

Vi bor i ett stort hus. Vi har bott här i snart sex år och under tiden har vi renoverat det rum för rum för rum för rum… Det handlar inte heller om några små projekt som tapetsering och liknande. Dessa renoveringar har efterlämnat en känsla av kaos. Av att jag tappat kontrollen. Jag vet inte längre vad jag äger, jag vet inte var det jag äger finns att hitta. Inte vet var jag ska börja leta. (Trots att jag inte är en ”hoarder”.)

De flesta minimalister är överens om att minimalismen handlar om att ha färre prylar, men inte nödvändigtvis ett visst antal. För mig handlar det om att veta vad jag äger och att kunna hitta det. Att ha koll på grejer. Att inte ha ett överflöd som jag måste vårda.

Min resa mot att färre prylar har redan börjat så smått. Men jag är ännu inte i närheten av att känna mig tillfreds. Eftersom jag bara är i början vet jag inte hur/var resan kommer att sluta. Om den någonsin kommer att sluta.

Min minimalismen är i nuläget en övning i att avstå, något som förhoppningsvis kommer att utvecklas till en livsstil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s